Nieuwsbericht

UNETO-VNI wil met wettelijke certificering koolmonoxide-risico's verkleinen

De afgelopen zes weken zijn 40 mensen opgenomen met koolmonoxidevergiftiging, meldde RTL Nieuws. Meestal zijn slecht werkende geisers, cv-installaties of kachels, verstopte rookkanalen of onvoldoende ventilatie de oorzaak van zulke ongelukken. UNETO-VNI werkt samen met de overheid aan een wettelijke certificeringsregeling voor verwarmingsinstallateurs. Daarmee moeten met name cv-installaties veiliger worden, zodat het aantal ongelukken afneemt.

Onderzoeksraad voor Veiligheid

In november 2015 constateerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid in het rapport Koolmonoxide - Onderschat en onbegrepen gevaar dat de bestaande kwaliteitslabels, zoals keurmerken, erkenningen en certificeringen, te weinig garantie boden voor daadwerkelijk professionele aanleg en veilig onderhoud. De Onderzoeksraad adviseerde daarom een wettelijk verplichte erkenning voor cv-installateurs in te stellen. UNETO-VNI ondersteunt dat advies. Op basis van de regeling die nu in de maak is mogen alléén gecertificeerde bedrijven en verwarmingsmonteurs nog een cv-ketel plaatsen en onderhouden.

Haast maken met verplichte certificering

De Tweede Kamer bespreekt binnenkort het wetsvoorstel voor de wettelijke certificering. Als de volksvertegenwoordiging akkoord gaat, kan de nieuwe regeling al in 2019 in werking treden. UNETO-VNI-voorzitter Doekle Terpstra: ‘Koolmonoxidevergiftiging als gevolg van cv-ketels willen we uitbannen. Elk ongeluk is er één te veel. Bedrijven moeten straks gecertificeerd zijn en monteurs die aan een cv-ketel werken, moeten aantoonbaar vakbekwaam zijn. Zo'n bedrijf wordt herkenbaar aan een keurmerk én het is te vinden in een online-register. Zo scheiden we het kaf van het koren.’ UNETO-VNI hoopt dat Den Haag haast maakt met de invoering van de certificeringsregeling.

Haalbaar en betaalbaar

Terpstra waarschuwt wél voor een complexe regeling met te hoge kosten. ‘We hebben draagvlak nodig bij álle installateurs, als we de wettelijke certificering tot een succes willen maken. De regeling moet haalbaar en betaalbaar zijn voor de hele branche; 80% van de installateurs zijn kleine bedrijven of zzp’ers. Ik neem aan dat ook de overheid het belang hiervan inziet. We moeten alles op alles zetten om ongevallen met koolmonoxide terug te dringen.’

Tips voor consumenten

Toen de Onderzoeksraad voor Veiligheid in 2015 het rapport presenteerde, heeft UNETO-VNI haar leden onmiddellijk herinnerd aan de gevaren van koolmonoxide. Dat is onder meer gebeurd met een 10-puntenlijst voor veilige gastechnische installaties. Maar ook consumenten kunnen iets doen aan hun eigen veiligheid. Zo adviseert de installatiekoepel om de cv-ketel in het najaar te (laten) controleren vóór het echt koud wordt. Een erkende installateur controleert in zo'n geval onder meer de rookgasafvoer. Die kan losraken, bijvoorbeeld doordat iemand ertegenaan stoot, en dat levert gevaarlijke situaties op. Verder is ventileren van levensbelang. Juist als het kouder wordt, moet in de ruimte van de cv-ketel dag en nacht een raam op een kiertje staan of een open ventilatierooster zijn. UNETO-VNI wijst er verder op dat in de ruimte waar de cv-ketel hangt of staat, een koolmonoxidemelder moet zijn.

Tags
Koolmonoxidevergiftiging cv-installaties
Deel 'UNETO-VNI wil met wettelijke certificering koolmonoxide-risico's verkleinen'
Bedrijven
Uneto-VNI
Reageer op 'UNETO-VNI wil met wettelijke certificering koolmonoxide-risico's verkleinen'