Nieuwsbericht

Koning Willem-Alexander opent het vernieuwde Anne Frank Huis

De koning heeft vanochtend samen met leden van het jongerenteam van de Anne Frank Stichting het museum geopend. De vernieuwing en de uitbreiding van het museum heeft tot doel bij te dragen aan het historisch besef en de emotionele beleving van met name de jongere generatie.


Het Anne Frank Huis heeft een nieuw entreegebied gekregen en er is meer ruimte gecreëerd voor educatieve ontvangsten en bezoekersfaciliteiten. Zodat het museum meer kan vertellen over het dagelijkse leven van Anne Frank, de andere onderduikers in het Achterhuis, hun helpers en wat er tijdens de Jodenvervolging gebeurd is.

Optimaal installatieontwerp

In de ontwerpfase heeft Deerns als installatieadviseur de Anne Frank Stichting (opdrachtgever) en architect Bierman Henket Architecten geadviseerd over alle technische installaties in het project. Van de werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties tot en met de beveiliging, data-installaties, uitgebreide verlichting en alle regeltechniek. Tijdens de werkzaamheden bleef het Anne Frank Huis geopend voor publiek waardoor grote delen van het bestaande installatiepakket hergebruikt moesten worden. Denk bijvoorbeeld aan de verwarmings-, koelings- en luchtbehandelingsinstallaties. Daarbij speelden duurzaamheid, functionaliteit, gebruikscomfort en onderhoudsvriendelijkheid een belangrijke rol.

Nieuwe vitrines om verouderingsproces tegen te gaan

Voor de dagboeken en andere geschriften van Anne Frank werden speciale vitrines ontworpen die het kwetsbare papier beschermen en in optimale conditie houden voor toekomstige generaties, en langer. Bart Ankersmit, specialist conservering en restauratie bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, ondersteunde met zijn expertise de ontwikkeling van de vitrines. Deerns was verantwoordelijk voor het (klimatologisch) ontwerp van de vitrines, die door Meyvaert zijn gebouwd.

De Anne Frank Stichting vroeg Deerns om mee te werken aan het ontwerp van de vitrines die het kwetsbare erfgoed zo goed mogelijk beschermen tegen vocht, temperatuurschommelingen, trillingen en luchtverontreiniging. Op basis van risicoanalyses werd gekozen voor een dubbelwandige vitrine met een geklimatiseerde spouw. “De dagboeken worden hierdoor niet direct, maar indirect geklimatiseerd”, licht projectmanager Lucien Engels toe. “Een luchtinlaat koelt de onderkant van de binnenvitrine en speciaal ontworpen RVS inblaas voorzieningen zorgen er vervolgens voor dat de gekoelde lucht - via de zijpanelen - over de binnenste vitrine wordt geblazen.” Hiermee worden de binnenste vitrines altijd op een constante temperatuur van 17 graden gehouden, zonder dat ze direct blootstaan aan schommelingen in temperatuur of luchtvochtigheid.

Tags
Anne Frank museum renovatie
Deel 'Koning Willem-Alexander opent het vernieuwde Anne Frank Huis'
Bedrijven
Deerns
Reageer op 'Koning Willem-Alexander opent het vernieuwde Anne Frank Huis'