Mossville (VS) – Na onder meer Komatsu, Hyundai en recentelijk Hitachi presenteert Caterpillar nu ook een hybride graafmachine. De 336E-H is een op lager brandstofgebruik gerichte versie van de in 2010 gelanceerde 336E en daarna gepresenteerde D-versie. De extra aanschafkosten van de 36 tons hybride Caterpillar moeten door een fors lager brandstofverbruik binnen een jaar kunnen worden terugverdiend.

Begin deze week presenteerde Caterpillar bij zijn fabriek in het Amerikaanse Mossville het eerste model van een nieuwe generatie hybride graafmachines. Het gaat dit keer niet om een gecombineerde dieselelektrische aandrijving, want de Cat 336 E-H maakt gebruik van een door Caterpillar ontwikkeld hydraulisch systeem om energie te recyclen. Wanneer een zwenkbeweging van bovenbouw vertraagt of stopt, dan wordt de energie van het afremmen opgeslagen door het samenpersen van een vloeistof in hydraulische accumulators. Brengt de dieselmotor de bovenbouw weer in beweging, dan wordt de opgeslagen energie benut om deze actie te ondersteunen.

Fors lager gebruik
“De nieuwe 336E-H gebruikt, bij dezelfde prestatie, tot 25 procent minder brandstof dan de conventionele 336 E,” zegt Gay Stampanato, vicepresident van Caterpillar, in een persbericht van zijn bedrijf. Het brandstofverbruik is zelfs 33 procent lager dan dat van de 330/336D. Dit betekent volgens Stampanato dat een eigenaar bij de huidige prijs van diesel de extra kosten binnen een jaar kan terug verdienen. Caterpillar wil overigens nog niet zeggen hoeveel de 336E-H gaat kosten.

Introductie tijdens Bauma 2013

In maart 2013 zal de eerste productieversie van de Cat 336 E-H in Japan uit de fabriek rollen, nadat in februari de eerste bestellingen kunnen worden geplaatst. De officiële presentatie vindt vervolgens in april 2013 plaats op de Bauma in München.