Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Installatietechniek

ITB-Kwadraat: 1e datacenter zonder compressiekoeling

04-12-2012, 13:17
ITB-Kwadraat: 1e datacenter zonder compressiekoeling

Op het milieuvriendelijke bedrijventerrein De Ecofactorij in Apeldoorn bouwt ITB-Kwadraat haar 2e datacenter. ITB-Kwadraat realiseert het 1e datacenter in Nederland dat gekoeld wordt zonder dat er gebruik wordt gemaakt van compressiekoeling. Het datacenter wordt gekoeld d.m.v. adiabatische koeling. Bekijkreferentie ITB-Kwadraat.

Forse koeling vereist

Een openbronsysteem (WKO) en warmtepomp verwarmen de kantoren in de winter en koelen de ruimtes in de zomer. Het gehele pand wordt dus gekoeld zonder koudemiddel (100% op de bron en adiabatische koeling) en verwarmd met alleen de warmtepomp (zonder cv-ketels en de hiervoor benodigde gasaansluiting). “We hebben gekozen voor de meest zuinige manier van koelen en verwarmen die op dit moment mogelijk is, ” aldus Niels Hensen, ITB-Kwadraat Deventer.

Duurzame technieken maken datacenter beetje groen

Het datacenter zal bestaan uit 3 zalen van 500 m2. Een datacenter slurpt zoveel energie, dat het nooit helemaal groen kan worden. De computerkasten in het center zijn totaal goed voor 6 megawatt, waarmee je ook 2 woonwijken van stroom kunt voorzien. Linthorst was al vroeg bij de uitvoering van het project betrokken. Omdat de data op de servers moet voldoen aan 99,999% bedrijfszekerheid, zijn zeer geavanceerde technieken toegepast. Door zowel de elektrotechnische en de werktuigbouwkundige technieken uit te voeren is er een prachtig en geïntegreerd ontwerp gemaakt.  

“Wij vonden het een eer om bij te mogen dragen aan de ontwikkeling van één van de duurzaamste datacenters van Nederland”, aldus Gijs Linthorst, Technisch directeur.

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Linthorst Techniek

Linthorst Techniek is een dynamisch familiebedrijf, waar ondernemerschap en innovatie vanzelfsprekend zijn. Als kennis gedreven installateur zijn we continu bezig om zelf technieken te bedenken en ontwikkelen zodat we onze toegevoegde waarde kunnen waarborgen.

Bouwen is samenwerken. We hechten veel waarde aan een…