Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Personeel Feenstra Verwarming in Heerenveen legt werk neer

09-01-2013, 16:40
Personeel Feenstra Verwarming in Heerenveen legt werk neer

HEERENVEEN – De werknemers van Feenstra Verwarming in Heerenveen gaan vandaag niet aan het werk. Dat hebben zij maandagavond besloten tijdens een ledenvergadering van de vakbonden. “Ze zijn boos, omdat het bedrijf veel te weinig moeite doet om gedwongen ontslagen te voorkomen”, zegt Frans Strolenberg, onderhandelaar van CNV Vakmensen. “De mensen voelen zich volstrekt niet serieus genomen.”

Feenstra Verwarming, onderdeel van Nuon, maakte vorig jaar bekend dat de vestiging in Heerenveen eind dit jaar dichtgaat. Op dit moment is bijna iedereen (118 van de 125 werknemers) nog aan het werk.

Strolenberg: “Feenstra heeft beloofd om gedwongen ontslagen te voorkomen. Maar in de praktijk doet het bedrijf bar weinig moeite om de mensen weer aan het werk te helpen, binnen of buiten het bedrijf. Er zit helemaal geen schot in. We hebben nu al zeven keer met de directie om de tafel gezeten, maar met praten komen we niet verder. Natuurlijk snappen we dat de directie in deze tijd geen banen kan toveren. Maar er zijn ook andere mogelijkheden om voor een beter vangnet te zorgen. De directie moet gewoon haar verantwoordelijkheid nemen en laten zien dat ze het lot van de mensen serieus neemt.”

Verlenging ontslagverbod

Concreet wil CNV Vakmensen een verlenging van het ontslagverbod, tot 1 oktober 2013. Strolenberg: “Dat betekent dat we meer tijd hebben om het afgesproken doel te bereiken: een nieuwe baan, binnen of buiten het bedrijf. We willen als vakbonden vinger aan de pols houden: we willen nu van maand tot maand weten hoe het ervoor staat en welke maatregelen het bedrijf neemt om zijn belofte waar te maken.”

Ontslagvergoeding

Verder wil de bond dat de ontslagvergoeding ook van toepassing is op werknemers die zelf vrijwillig vertrekken óf gebruikmaken van de vroegpensioenregeling in de metaaltechniek. Strolenberg: “Op dit moment zijn werknemers bang om iets anders aan te pakken. Ze kunnen meestal niks anders krijgen dan een tijdelijk contract of een nul-urencontract. Door hen ook een ontslagvergoeding mee te geven, maken we de drempel lager. Dat betekent dat Feenstra Verwarming in de buidel moet tasten, maar daar hebben ze geen zin in.”

Staking

Dinsdagochtend verzamelden de stakers zich rond 7.00 uur bij Hotel Heidehof in Heerenveen. Daarna gingen ze met elkaar naar het bedrijf. “We willen de directie duidelijk maken dat het ernst is”, zegt Strolenberg. “Woensdag hebben we weer een gesprek met de directie. Als we er dan niet uitkomen, gaan we begin volgende week opnieuw staken.”

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Feenstra

Feenstra heeft een lange en rijke geschiedenis. Sinds onze oprichting in 1947 is het vakmanschap dat Feenstra onderscheidt in de markt. We zijn dan ook trots op onze ruim 800 gecertificeerde adviseurs en vakmannen. Zij zijn het die al onze…