Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Utiliteitsbouw

Primeur in boortechniek draagt bij aan Energieneutrale Stad

11-02-2013, 10:37
Primeur in boortechniek draagt bij aan Energieneutrale Stad

Op 5, 6 en 7 februari heeft Heijmans samen met de bedrijven Socea en Frank GmbH tijdens de Infra-relatiedagen te Harderberg een beursprimeur gepresenteerd op het gebied van boortechniek. De primeur is een gepatenteerde energieboorbuis, de Hydrea Thermpipe. Deze buis maakt het mogelijk om met minimale investeringen energie te onttrekken aan rioolwater en warmte terug te leveren aan bijvoorbeeld woningen. Daarmee is het een waardevolle en duurzame techniek die past in de Heijmans visie op de Energieneutrale Stad.

Deze energieboorbuis kan energie onttrekken aan rioolwater van ongeveer 18 graden C (riothermie), dat normaliter warmer is dan het oppervlaktewater of de bodem zelf. Om dit mogelijk te maken is de Hydrea Thermpipe opgebouwd uit een kunststof buis met daarom heen een kunststof leiding: samen fungeren ze als een warmtewisselaar. Het gehele kunststof samenstel is ingestort in beton voor constructieve sterkte en toepassing als boorbuis of mogelijk als toekomstige traditionele legbuis.

Deze 300 m1 leiding inclusief ondergronds geplaatste technische voorzieningen kan naar verwachting 300 woningen voorzien in de basisbehoeften van warmte met minimale extra investeringen. De leiding heeft een levensduur van meer dan 100 jaar, wat alle huidige materialen ruim overstijgt. Op deze manier kan de Hydrea Thermpipe een belangrijke bijdrage leveren aan het energieneutraal maken van bijvoorbeeld een woonwijk. Het product kent diverse toepassingen zoals integrale kabel en leidingtunnels of het koelen van grote objecten door warmte af te geven aan het te transporteren (afval)water in warmere perioden.

Deze innovatieve productontwikkeling  is het resultaat van een constructieve samenwerking tussen Frank GmbH  (HDPE – kunststofleverancier), Socea  (boorbuisfabrikant) en Heijmans. Het bedrijf Tauw is toegevoegd aan het team om inzicht te geven vanuit de rioolbeheerders in de ontwikkeling van riothermie in Nederland en België. Tauw verzorgt de promotie van de mogelijkheden en de toepassing van riothermie.
Op dit moment zijn er een prototype van 1,5 m1 als beursmodel en drie boorbuizen van 3,30 m1 geproduceerd. Het streven is dit jaar nog een pilot project inclusief praktijkmetingen door Tauw te laten uitvoeren.

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Heijmans

Heijmans N.V. is een beursgenoteerde onderneming die activiteiten in vastgoed, bouw & techniek en infra combineert in de werkgebieden Wonen, Werken en Verbinden. Door te sturen op voortdurende kwaliteitsverbetering, innovatie en integraliteit realiseren we toegevoegde waarde voor onze klanten. Heijmans…