Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Installatietechniek

Rijksgebouwendienst en consortium BAM/PGGM bereiken financial close voor pps-project

15-02-2013, 09:50
Rijksgebouwendienst en consortium BAM/PGGM bereiken financial close voor pps-project

De Rijksgebouwendienst en een BAM-consortium hebben vandaag financial close bereikt voor de nieuwbouw van de Hoge Raad der Nederlanden in Den Haag. Het contract omvat ontwerp, bouw, financiering, onderhoud en exploitatie gedurende dertig jaar (‘DBFMO’).Het project wordt uitgevoerd door het consortium ‘Poort van Den Haag’, een samenwerkingsverband van BAM PPP, Claus en Kaan Architecten, BAM Utiliteitsbouw, BAM Techniek en ISS Integrated Facility Services.

BAM PPP heeft het project verworven samen met joint-venturepartner PGGM; gezamenlijk brengen zij het benodigd eigen vermogen in. De nieuwbouw van de Hoge Raad vormt voor PGGM de eerste investering in een accommodatieproject via de joint venture met BAM PPP. De projectfinanciering wordt verstrekt door SMBC en BNG.

De uitvoeringswerkzaamheden starten in 2013 en in november 2015 wordt het gebouw beschikbaar gesteld aan de Hoge Raad, waarna het consortium gedurende een periode van dertig jaar de dienstverlening en het beheer zal verzorgen.

Het project omvat de sloop van het voormalige AXA-gebouw en de Franse ambassade aan de Korte Voorhout en de realisatie van een gebouw met kantoren en rechtszalen met een bruto-vloeroppervlakte van 15.000 m2 en een ondergrondse parkeergarage. De dienstverlening bestaat onder meer uit het onderhoud, de catering, de schoonmaak en de beveiliging van de nieuwe huisvesting.

KPMG heeft tijdens de aanbesteding en het bereiken van de financial close BAM/PGGM als financieel adviseur bijgestaan. Juridisch adviseur van het consortium was De Brauw Blackstone Westbroek. Als adviseurs van de banken zijn Nauta Dutilh (juridisch), Mott MacDonald (technisch), BDO (model auditor) en AON Global Risk Consulting (verzekeringen) betrokken geweest

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

BAM Bouw & Techniek B.V.

Koninklijke BAM Groep is een succesvolle Europese bouwgroep, die werkmaatschappijen verenigt in de twee business lines Bouw en vastgoed en Infra, en op het gebied van publiekprivate samenwerking. BAM is genoteerd aan Euronext Amsterdam.

BAM neemt in de thuismarkten Nederland,…