Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Installatietechniek

Bouw Alexander Monro Ziekenhuis voor borstkanker in Bilthoven van start

17-02-2013, 12:39
Bouw Alexander Monro Ziekenhuis voor borstkanker in Bilthoven van start

Bouwbedrijf Berghege en technische dienstverlener Kuijpers realiseren renovatie pand.

Het is nu nog moeilijk voor te stellen, maar in het leegstaande, deels monumentale pand aan de Professor Bronkhorstlaan in Bilthoven verschijnt een nieuw ziekenhuis, volledig gespecialiseerd in borstkanker. Het ziekenhuis wil de beste en meest complete zorg gaan bieden aan mensen met een (mogelijke) afwijking aan de borst. Bouwbedrijf Berghege uit Oss en multidisciplinair technisch dienstverlener Kuijpers uit Helmond startten deze maand met de verbouwingswerkzaamheden.

 

Grondige verbouwing
In het voorjaar van 2013 is het zover. Dan opent het eerste borstkankerziekenhuis van Nederland haar deuren. Voor de locatie van het ziekenhuis is de keuze gevallen op een bestaand gebouw van twee verdiepingen op het voormalig ziekenhuisterrein van Berg en Bosch aan de Professor Bronkhorstlaan in Bilthoven. Circa 3.000 m² wordt door middel van een grondige verbouwing volledig geschikt gemaakt voor borstkankerzorg op maat; diagnostiek, de gehele behandeling, second opinions en nazorg.Berghege is als hoofdaannemer verantwoordelijk voor de overall regie, sloop en de complete afbouw en staat garant voor de turnkey oplevering. Kuijpers verzorgt alle technische installaties.

 

Patiënt als uitgangspunt
Jan van Bodegom, chirurg, is de initiatiefnemer: “Na tien jaar als chirurg in algemene ziekenhuizen gewerkt te hebben, kan ik hier de borstkankerzorg ontwikkelen die ik altijd voor ogen heb gehad. Met een team gepassioneerde mensen vanuit een laagdrempelig, specialistisch ziekenhuis dat volledig rond de patiënt georganiseerd is.” Dit komt niet alleen in de processen tot uitdrukking, maar ook in de (ver)bouw en inrichting van het ziekenhuis. Het ontwerp hiervan komt van C4ID interieurarchitecten en SW Architecten Adviseurs. Aan de voorzijde van het gebouw komt een enorme trap, die via een glazen portaal directe toegang geeft tot de eerste verdieping. Hier bevinden zich de polikliniek, de chemoruimte, de verblijfafdeling – met moderne patiëntkamers met eigen sanitair – en de OK-afdeling. De ontvangsthal is een plek met veel lichtinval, waar patiënten gastvrij worden ontvangen. Door in de grote ruimten de systeemplafonds te verwijderen wordt het puntdak van het gebouw weer zichtbaar; wat het gevoel geeft van een huiselijke omgeving. Ronde vormen en zachte, vriendelijke kleuren en materialen voeren de boventoon. De mammografie en de echografie komen op de polikliniekafdeling, op de begane grond bevinden zich de overige diagnostische ruimten, zoals de MRI, de bucky ruimte en de nucleaire onderzoeksruimte. Van Bodegom: “Heel nadrukkelijk betrekken we steeds patiënten en hun naasten bij al onze plannen. Soms met een interview, soms in een gesprek, maar nu ook via onze website vragen we naar hun ervaringen en wat er nog beter kan. En dat voeren we door. Ook in de inrichting en bouw.” 

 

Van leegstaand pand tot ziekenhuis
Een bestaand kantoorgebouw ombouwen tot ziekenhuis brengt nogal wat uitdagingen met zich mee, want in een dergelijke omgeving zijn veiligheid en hygiëne van levensbelang. Het opleveren van zo’n hoogwaardig product vraagt om een goede en nauwe samenwerking tussen de verschillende partijen. Een perfecte afstemming tussen de bouwkundige en installatiecomponenten. Zo moeten de behandelruimten – met mogelijkheid tot het creëren van onderdruk – aan strenge eisen voldoen. Het gebouw wordt bijna volledig gestript en krijgt nieuwe wanden, kozijnen, vloeren en plafonds. En een grote hoeveelheid aan technische installaties, waaronder de systemen voor ventilatie, verwarming en koeling, beveiliging en de elektrische installaties. Dit alles binnen de beperkingen van het bestaande pand. Nu de sloop bijna is afgerond kan het opbouwen beginnen.

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Kuijpers

Wij van Kuijpers ontwerpen, bouwen en onderhouden technische installaties in gebouwen en industrie. Met dit complete concept dragen we bij aan een gezonde werk- en leefomgeving. Onze ambitie is om alleen nog energieneutrale en gezonde installaties te realiseren. Dankzij ons…