Vierde klassers uit de richting Voertuigentechniek van het Vakcollege Sevenwolden hebben een knikdumper opgeknapt voor de Van Dorp foundation. De foundation werd in 2005 opgericht door installatiebedrijf Van Dorp installaties en zet zich met name in voor projecten in Uganda.
‘Miskoop’
Om in Uganda weg- en watervoorzieningen aan te kunnen leggen, kocht de Van Dorp foundation op een veiling een knikdumper. Met het voertuig bleek van alles mis te zijn. Zo werkten de remmen en de lagers onvoldoende en waren er diverse problemen met het elektrische systeem. De vierde klas Voertuigentechniek van het Vakcollege Sevenwolden pakte deze leuke klus, samen met vakdocent Jelle Hoeksma, enthousiast op. Daarbij was vooral een grote rol weggelegd voor Jan Tjalsma (16) en Sven Middelbos (15). Beide leerlingen werkten ongeveer twee-en-een-halve maand 12 uur per week aan de knikdumper.
Totale revisie
Meteen al bij de start werd de omvang van het project duidelijk. “Alles zat vast, dus het was best lastig om de knikdumper in het lokaal op de goede plek te krijgen”, vertelt Sven. “We hebben ‘m met de hele ploeg geduwd terwijl Jan stuurde.” Daarna begon het echte werk. “We hebben de hydrauliek vernieuwd, het dashboard en de verlichting vervangen en de stroomkabels aangepakt. De remmen deden het ook niet meer”, somt Jan op. De klus aan de knikdumper was een kolfje naar de hand van beide leerlingen. Jan typeert zichzelf en Sven als ‘stoere sleutelaars’, met een duidelijke voorkeur voor het werken aan grote voertuigen. Na dit schooljaar gaan ze allebei door in een werken + leren-traject. Sven is daarvoor nog op zoek naar een bedrijf dat gespecialiseerd is in bedrijfsautotechniek. Jan wil graag aan de slag bij een mechanisatiebedrijf.
Inzet knikdumper in Uganda
Op woensdag 23 januari is de knikdumper op het Vakcollege Sevenwolden officieel overgedragen aan de heer P.H. Bosma van, Van Dorp installaties. In april wordt de knikdumper verscheept naar Uganda, waar hij zal worden ingezet voor de aanleg van wegen en waterbouwwerken. Uganda kent twee periodes van hevige regenval, terwijl het tussendoor erg droog is. Van Dorp gaat er daarom spaarbekkens bouwen met verzamel- en irrigatiekanalen. Daarvoor is transport van grond en stenen nodig. Na de natte periodes zijn de wegen in Uganda erg slecht, vaak onverhard met veel gaten erin. De knikdumper zal gebruikt worden om leem en grint aan te voeren, zodat samen met een graaflaadcombinatie en een trilwals de wegen in de buurt van de projecten van Van Dorp opgeknapt kunnen worden. Dit bevordert meteen ook de werkgelegenheid voor de lokale bevolking, op die momenten dat het op de omringende boerderijen minder druk is.
Tegenprestatie
Als tegenprestatie voor het herstellen van de knikdumper zal Van Dorp installaties Heerenveen een set zonnepanelen gaan plaatsen voor de Electro-afdeling van het Vakcollege Sevenwolden. Daarmee kan de school zelf energie opwekken en de leerlingen kunnen daaraan metingen gaan uitvoeren.
Van Dorp foundation nader toegelicht
Begin 2005 heeft Van Dorp installaties de Van Dorp foundation opgericht. Deze foundation richtte zich in eerste instantie op projecten in Uganda. Uganda is het armste land ter wereld met ontzettend veel weeskinderen. Het doel van de foundation is de kinderen van kostganger naar kostwinner te krijgen. Inmiddels reikt de hulp van de Van Dorp foundation veel verder. De focus ligt wel op Afrika, waar de Van Dorp foundation de micro-economie stimuleert en kinderen onderdak en scholing biedt en volwassenen ondersteunt in het leren van een vak, waarna men bijvoorbeeld een naaiatelier kan beginnen.
Van Dorp installaties besteedt 5% van haar winst aan de Van Dorp foundation. Daarnaast vraagt Van Dorp installaties bijvoorbeeld bij openingen en bij het jubileum als cadeau een schenking aan de Van Dorp foundation.
Ook medewerkers zijn betrokken bij de Van Dorp foundation. Veel medewerkers hebben via de Van Dorp foundation een kind geadopteerd of leveren een bijdrage in de vorm van vrijwilligerswerk. Zo is bijvoorbeeld in 2011 een monteur van de vestiging Zevenaar naar het ziekenhuis in het noorden van Uganda geweest om de elektrische installatie in orde te maken. Deze vestiging heeft dit ziekenhuis geadopteerd en zal nog meer hulp bieden. Ook is een medewerker naar Zuid-Afrika geweest om daar te helpen bij een weeshuis. De Van Dorp foundation heeft een bijdrage gegeven voor de bouw van hekken en lokalen.
De Kawukano School in Luwero, Uganda
Sinds 2006 ondersteunt de Van Dorp foundation de Kawukano School. Op deze school krijgen 500 kinderen les. Binnen dit project vallen:
- Het aantrekken en betalen van leraren
- Kinderen en leraren voorzien van voedsel
- Het opknappen en onderhouden van lokalen
- Het aanschaffen van leermiddelen
De school krijgt geen geld van de overheid, omdat het een christelijke school is. De school ligt ca. 100 kilometer ten noorden van Kampala, midden in de bush. De meerderheid van de bevolking leeft in armoede. Onderwijs is in deze regio van groot belang. Het bieden van goed onderwijs aan een nieuwe generatie is een eerste antwoord op de moeilijke omstandigheden waarin deze mensen leven.