Dossier over energiereductie Tweede Kamergebouw

Dossier over energiereductie Tweede Kamergebouw

Maatregelen die zijn getroffen om het energieverbruik in het Tweede Kamergebouw te verlagen worden gedetailleerd omschreven in het onlangs gepubliceerde dossier ‘Energiereductie in het Tweede Kamergebouw’. Het dossier voorziet lezers van interessante informatie over de getroffen maatregelen bij de bouw van het pand.

Het nieuwbouwgedeelte van de Tweede Kamer stamt uit 1992 en is zo energiezuinig mogelijk gebouwd; dubbelwandig glas, dakisolatie, zonnecollectoren en energiezuinige technieken voor verwarming en airconditioning behoren tot de getroffen maatregelen. Het nieuwbouwgedeelte kreeg in 2008 het energielabel A, dat tien jaar geldig is.

CO2-uitstoot
Door de inzet van stadsverwarming wordt de CO2-uitstoot tot een minimum beperkt. De zonnepanelen zorgen ervoor dat het water voor de spoelkeuken wordt verwarmd, wat een energiebesparing van wel veertig procent oplevert.

Ook op verlichting bespaart men aanzienlijk, door de inzet van LED-verlichting. Deze energiezuinige vorm van verlichting is aangebracht in de plenaire zaal en bij de roltrappen in de Statenpassage.

Meer maatregelen
Daarnaast gaan de installaties die de luchtkwaliteit in de vergaderzalen regelen, automatisch uit als er geen activiteit is. De watervoorziening in de toiletten wordt geregeld met behulp van bewegingssensoren; wie per ongeluk een kraan open laat staan, hoeft zich geen zorgen te maken. Deze gaat na verloop van tijd zelf uit. Meer informatie over het gebouwencomplex van de Tweede Kamer is te vinden in het onlangs gepubliceerde dossier.

Logo Meer met Minder

Meer met Minder

» Bekijk profiel en artikelen van Meer met Minder