Als toonaangevend bedrijf op het gebied van duurzame energietechniek blijft Smit installatietechniek zich ontwikkelen. Op het gebied van PV-zonnesystemen, thermische zonne-energie, warmteopslag en warmteterugwinning heeft het bedrijf, gevestigd in Hippolytushoef, al de nodige ‘know-how’; de eerste thermische systemen werden 20 jaar geleden al geplaatst.

Tegenwoordig plaatst het bedrijf ook regelmatig warmtepompsystemen. Veel mensen denken dan meteen aan een aardwarmtepomp, waarvoor een bron aangeboord moet worden. Dat is niet nodig bij lucht/water-warmtepompen, die warmte aan de buitenlucht onttrekken.

Warmtepompen
Een lucht/water-warmtepomp is de perfecte oplossing voor duurzaam en milieuvriendelijk verwarmen en/of koelen. Met behulp van energie uit de buitenlucht produceert het energiezuinige warmtepompsysteem warm water voor radiatoren en/of vloerverwarming. Zelfs sanitair warm water tot 55°C behoort tot de mogelijkheden. Daarnaast kan het systeem koud water maken voor koeling van de ruimte. Door het systeem uit te rusten met een lucht/lucht warmtepomp en geïntegreerde airconditioningsinstallatie, kunt u met één systeem het hele jaar door profiteren van een optimaal klimaat. Smit installatietechniek heeft de technische kennis in huis om dit systeem te combineren met thermische zonne-energie (collectoren), een houtinstallatie en/of warmteopslag in de vorm van een buffervat. Een warmtepomp gebruikt weliswaar stroom, maar heeft een extreem hoog rendement, wat kan oplopen tot zelfs meer dan 475%! In combinatie met PV-zonnepanelen kan men op deze manier al snel geheel in de eigen energiebehoefte voorzien.

Toepassingen
Een warmtepompsysteem kan geplaatst worden als warmtevoorziening in woningen, maar ook in bedrijven kan het een flinke kostenbesparing opleveren. Ook daar zijn combinaties mogelijk met een buffervat een zonthermische installatie en een PV-systeem. 

Hoe werkt het?
Voor het onttrekken van warmte uit de buitenlucht wordt een buitenunit geplaatst. Deze kan tot een buitentemperatuur van -20°C de benodigde warmte produceren. Een binnen te plaatsen hydro-unit geeft de warmte af via radiatoren of vloerverwarming en kan in de zomer de woning koelen.

Warmteopslag
Door warmte, verkregen uit zonnecollectoren of het warmtepompsysteem op te slaan in een buffervat kan men veel meer rendement uit het systeem halen. Buffervaten zijn in vele afmetingen verkrijgbaar afhankelijk van de situatie en het benodigde systeem. Voor woningen is een opslagvat van 800 liter al toereikend, een probleem is echter vaak het ruimtegebrek in de woning. Een ingegraven buffervat, bijvoorbeeld buiten in de tuin, biedt daarvoor de oplossing; Smit Installatietechniek is met dit systeem uniek in Nederland. Het betreffende buffervat is volledig van kunststof met een hoge isolatiewaarde en is voorzien van diverse RVS warmtewisselaars. Door zonnewarmte te combineren met bijvoorbeeld een warmtepomp of houtkachelsysteem kan de woning volkomen energieneutraal warm gehouden worden en van warm tapwater worden voorzien.