Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Installatietechniek

Warm onthaal in woonzorgcentrum Dubbelmonde

11-02-2014, 12:50
Warm onthaal in woonzorgcentrum Dubbelmonde

Bewoners van locatie Dubbelmonde van de Protestantse Zorggroep Crabbehoff in Dordrecht zitten er gelukkig ook deze winter weer warm bij. Croon Elektrotechniek verving twee grote CV-ketels en enkele boilers. Door de operatie daalt het energieverbruik met 10%.

Woonzorgcentrum Dubbelmonde is één van drie locaties van de Protestantse Zorggroep Crabbehoff. Het complex bestaat uit een verzorgingshuis en een aantal aanleunwoningen. Zowel het verzorgingshuis als de woningen werden tot voor kort verwarmd via drie groot formaat (‘700+’) CV-ketels. Ook de warmwatervoorziening verliep via deze ketels. Onlangs verving Croon twee van de drie ketels, vertelt projectleider Pieter Bal van Croon. “De ketels waren meer dan twintig jaar oud. Hoewel de technische dienst van de instelling de ketels, samen met ons, in prima staat heeft gehouden, moesten ze nu echt vervangen worden. De derde ketel had veel minder draaiuren gemaakt en kon worden behouden.”

Strakke regie: daling energieverbruik met 10%

Croon heeft het leidingwerk aangepast en twee nieuwe CV-ketels geplaatst. De derde ketel is gereserveerd voor warm water. Ook zijn er twee nieuwe boilers geplaatst en twee gereviseerd. Dat gebeurde allemaal aan het begin van het stookseizoen. “We hebben de operatie strak geregisseerd, zodat we maar een week nodig hadden voor de vervanging”, vertelt Bal. “Door de zachte winter kon de derde ketel Dubbelmonde een week lang op temperatuur houden en waren er geen aanvullende tijdelijke verwarmingsmaatregelen nodig. Natuurlijk hebben we wel goed getest of de derde ketel dat inderdaad aankon, want we wilden niet riskeren dat de bewoners in de kou zouden komen te zitten.” Croon bracht eerst nieuw leidingwerk aan, verwijderde toen de oude ketels, plaatste de nieuwe en regelde ze in. “We hebben daarbij de temperatuur naar beneden bijgesteld: in de oude situatie was die 90°C uit de ketel en 70°C terug in de ketel: voortaan verlaat het water de ketel op 70°C en komt het terug met 60°C. Door de combinatie van nieuwe hoog-rendementsketels en enkele meet- en regeltechnische aanpassingen, daalt het energieverbruik met 10%.

Niet in de kou zitten

Vervolgens verving Croon twee boilers en reviseerde het de andere. Ook daarvan hebben de bewoners amper iets gemerkt. Op eigen initiatief heeft Croon bovendien een aantal gasmeters geplaatst. “Als Dubbelmonde straks overgaat op een nieuw gebouwbeheersysteem, dan kunnen we daarmee exact vaststellen hoeveel een energiebesparingsmaatregel daadwerkelijk oplevert”, geeft Bal aan. Een gebouwbeheersysteem maakt bovendien de aansturing van de verwarming eenvoudiger en een gelijkmatiger temperatuur mogelijk. Croon is momenteel met Dubbelmonde in gesprek over zo’n gebouwbeheersysteem.

Zowel de opdrachtgever als de bewoners zijn heel tevreden over de nieuwe installatie en de manier waarop deze geplaatst is. “Croon mag dan ook het onderhoud van de installatie doen. Ook de komende jaren hoeft Dubbelmonde niet in de kou te zitten!”, besluit Bal.

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Croonwolter&Dros

Croonw
Croonwolter&dros loopt al meer dan 140 jaar voorop bij nieuwe ontwikkelingen. Ook in deze tijd, waarin de rol van techniek steeds belangrijker wordt, zijn wij een aanjager van nieuwe technologische ontwikkelingen. We hebben de kennis, de ervaring en…

TBI Holdings B.V.

De TBI-ondernemingen opereren elk onder hun eigen naam, maar werken door hun ‘familieband’ optimaal met elkaar samen. We zijn groot als het moet, en compact als het kan. Door de unieke combinatie van bouw en technologie biedt TBI een inspirerend…