Alklima gelooft in kennis. En dan vooral in het delen van kennis, omdat je alleen dan het beste resultaat boekt. Daarom start het bedrijf in april samen met NCVB bedrijfsopleidingen en ROVC een 1-jarige MBO-opleiding. De officieel geaccrediteerde MBO 3-opleiding verzorgt Alklima speciaal voor haar partners. Dit doet het bedrijf onder de naam Alklima College.

Het bedrijf uit Alblasserdam is de eerste in de branche die een MBO-opleiding heeft opgezet. ‘In het veld merken wij dat er een groot tekort is aan MBO 3-monteurs en dan met name inspectiemonteurs. Met Alklima College springen wij daarop in,’ aldus Babette van Loon,  operationeel directeur. Dit doet het bedrijf enerzijds omdat alleen met de juiste kennis de producten van Mitsubishi Electric Living Environment Systems correct geïnstalleerd kunnen worden. Van Loon: ‘Alleen met een juiste installatie haal je het beste rendement uit onze hoogwaardige producten.’ Anderzijds gelooft de organisatie in samenwerking met meerwaarde. ‘Wij willen onze klanten op deze manier ontzorgen. De opleiding wordt daarom ook door Alklima vergoed. Het is een service die we bieden.’

Opleidingen, trainingen en workshops

De opleiding duurt 1 jaar en totaal zijn er 37 bijeenkomsten. De MBO-opleiding is officieel geaccrediteerd, dat betekent dat de opleiding aan de door de overheid vastgestelde kwaliteitseisen voldoet. Een deel van de lessen vindt plaats in Alblasserdam. Het grootste gedeelte, met name het practicum, is bij praktijkopleider ROVC in Ede. Naast de technische vakken en actuele marktkennis, krijgen de leerlingen ook de reguliere vakken die bij een MBO-opleiding horen zoals Nederlands. Alklima College verzorgt naast de opleiding ook trainingen en workshops. Zowel intern voor de eigen medewerkers als extern voor medewerkers van installatiebedrijven. ‘Vorig jaar hebben 650 cursisten een training bij ons gevolgd,’ zegt Remco Onder de Linden, opleidings- en kenniscoördinator. Onder de Linden, die medeauteur is van een ISSO-publicatie over lucht-luchtwarmtepompen voor utiliteitsbouw, gaat de technische lessen vanuit Alklima verzorgen.