Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Installatietechniek

MBO-eisen steeds hoger niveau

03-09-2014, 14:52
MBO-eisen steeds hoger niveau

500.000 banen op mbo-niveau 2 en 3 (de lagere niveaus) zullen nooit meer terugkomen. Ook niet na de crisis. Daarvoor waarschuwt Jouke van Dijk, hoogleraar Regionale Arbeidsmarktanalyse aan de Rijksuniversiteit Groningen. Als er niet snel actie wordt ondernomen ontstaat er volgens hem een “verloren generatie”.

 

Werkloos

Kenneth de Kraker fietst voor de zoveelste keer naar uitzendbureau Randstad. Het maakt hem niet uit waar hij kan werken, als hij zich maar niet elke keer weer bij een ander bedrijf opnieuw moet voorstellen. Kenneth, 24 jaar, heeft in 2011 zijn mbo-3 diploma allround audiovisueel medewerker gehaald en is nu al ruim 2,5 jaar werkloos.

Kenneth is niet de enige. Mbo’ers met kwalificatie 2 en 3 komen moeilijk aan een baan. Dit is het gevolg van de ontwikkelingen in de informatie- en communicatietechnologie waardoor bepaalde banen en taken niet langer nodig zijn. Bovendien zijn de taken ingewikkelder geworden, waardoor er minstens een diploma op mbo-niveau 4 vereist wordt.

Zeeuwse arbeidsmarktmonitor

NPO’s Nieuwsuur reisde af naar Zeeland, waar de provincie, het bedrijfsleven en het onderwijs het probleem proberen aan te pakken. Vandaag verschijnt de Zeeuwse arbeidsmarktmonitor. Dit rapport  bevestigt het beeld dat mbo-banen op de lagere niveaus verdwijnen.

Dit ziet ook Erwin Berendsen, regiodirecteur Wolter & Dros Zuidwest: ‘De techniek bij bedrijven op het gebied van veiligheid, milieu, comfort, beveiliging en bewaking is toegenomen. Dat vereist een hoog opleidingsniveau. Bovendien is communicatie, zowel in woord als geschrift, steeds vaker onderdeel van het beheer. We zien dat mensen op niveau 4 toch beter kunnen communiceren. Je ziet een verschuiving.’ Gezien de complexiteit van het werk worden bij Wolter & Dros steeds meer mensen aangenomen op basis van mbo-niveau 4.

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Wolter & Dros

De mensen van Wolter & Dros staan voor technische installaties, comfortconcepten en levensduurdenken. Samen met u ontwerpen, installeren, onderhouden en beheren we technische installaties, waarbij we altijd rekening houden met het comfort van de gebruiker en de levensduur vande werk-…