De miljoenenstad Wuhan wil zich ontwikkelen tot meest duurzame stad van China. Dit blijkt onder meer uit de komst de Energy Flower, het zeer duurzame kantoorgebouw van het Wuhan New Energy Center.

De miljoenenstad Wuhan wil zich ontwikkelen tot meest duurzame stad van China. Dit blijkt onder meer uit de komst de Energy Flower, het zeer duurzame kantoorgebouw van het Wuhan New Energy Center.

Grontmij stelde hiervoor het conceptual design op het nieuwbouwcomplex van dit onderzoeksinstituut op het gebied van nieuwe energiebronnen en duurzaamheid. De Wuhan Energy Flowr is na voltooiing verzekerd van de hoogste onderscheiding (3 star labe) volgens het Chinese Green Building-beoordelingssysteem. Daarnaast wordt het het eerste kantoorgebouw ter wereld dat voldoet aan de hoogste duurzaamheidslabel binnen BREEAM-international: Outstanding.

Bloemvorm

In samenwerking met Soeters Van Keldonk architecten heeft Grontmij het kantoorgebouw ontworpen in de vorm van een bloem. Het gebouw heeft zero CO2-emissies en is ontworpen met de ambitie van energieneutraliteit.

Daarnaast is het 140 meter hoge gebouw zo ontworpen dat het in de hete Chinese zomerdagen grotendeels in zijn eigen zon staat. Het dak van de bloem bestaat voornamelijk uit zonnepanelen voor de opwekking van elektrische energie. Regenwater wordt opgevangen in de kelk en wordt gebruikt voor de watervoorziening van het gebouw. De stamper bestaat uit verticale windturbines om elektrische energie op te wekken. De centrale hoge zonneschoorsteen is ontworpen als windterminal en solarterminal.

Internationale prijzen

Het ontwerp heeft diverse prijzen gewonnen, waaronder De Vernufteling in 2011 en een internationale ontwerpwedstrijd. Opdrachtgever is Hubei Science & Technology Investment Company.