Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Installatietechniek

Zonne-energiesector veel groter dan gedacht

28-01-2015, 14:05
Zonne-energiesector veel groter dan gedacht

De zonne-energiesector is met een omzet van 2,4 miljard euro en ruim 9.000 voltijdbanen veel groter dat tot nu toe werd aangenomen. Het geïnstalleerde vermogen in zowel 2013 als 2014 wordt bijna een derde te laag ingeschat. Dat blijkt uit het Nationaal Solar Trendrapport 2015 dat vicevoorzitter Claudia Reiner van installateursvereniging UNETO-VNI woensdag 28 januari in ontvangst nam.

 
De uitkomsten van het onderzoek zijn volgens Reiner een belangrijk signaal. ‘De mogelijkheden voor zonne-energie in ons land zijn enorm. We benutten nog geen fractie van alle daken in ons land die geschikt zijn voor het opwekken van deze vorm van duurzame energieopwekking. Zonne-energie is dé groeibriljant voor de installatiesector. Installateurs verwachten in 2016 en 2017 dan ook een snelle marktgroei.’

 

Energieakkoord

Volgens Reiner leveren zonnepanelen en zon-thermische energiesystemen een niet te onderschatten bijdrage aan het realiseren van het Energieakkoord voor duurzame groei. ‘Meestal gaan de discussies over windenergie en biomassa, terwijl ook zonne-energie belangrijk is voor het realiseren van de doelstellingen van het Energieakkoord. We moeten nu koers houden. Daarom pleit UNETO-VNI voor het handhaven van de huidige salderingsregeling tot in elk geval 2023, het einde van de looptijd van het Energieakkoord. Ook het toestaan van salderen in de huursector is hard nodig. De woningcorporaties staan te springen om zo’n regeling, zodat ook zij meer ruimte krijgen om te investeren in zonne-energie.’

Prijsniveau

Het Trendrapport laat zien dat het prijsniveau van geïnstalleerde zonne-energiesystemen onder druk staat, de marges voor installateurs zijn klein. Reiner: ‘Groei trekt branchevreemde aanbieders aan. Die leveren systemen tegen bodemprijzen die door niet-gekwalificeerde monteurs worden geïnstalleerd. Ook in dit geval is goedkoop echter duurkoop. UNETO-VNI maakt kwaliteit herkenbaar. Er is een erkenningsregeling voor installateurs van zonnepanelen en zon-thermische systemen ontwikkeld. Al honderden leden beschikken over deze erkenning.

Inkoopacties

Installateurs blijken vaak last te hebben van grootschalige inkoopacties.  Reiner: ‘Bij inkoopacties via bijvoorbeeld gemeenten zien we vaak een focus op laagste prijs en uitholling van de toch al kleine marges. Bovendien speelt de kwaliteit van de zonnepanelen en bijbehorende apparatuur nauwelijks een rol. De consument is daar uiteindelijk de dupe van.’

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Techniek Nederland

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technische dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. We vertegenwoordigen ruim 6.300 bedrijven en zijn als één van de grootste…