Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Utiliteitsbouw

Sneller bouwen zonder overlast

27-11-2015, 09:30
Sneller bouwen zonder overlast

De kansen en ontwikkelingen rondom industriële bouwprocessen stonden centraal tijdens een drukbezochte Duurzaam Gebouwd Op Locatie: Industrieel Bouwen, bij gastheer iQwoning. Naast twee presentaties over onder andere prefab bouwen in de hoogbouw, vormde een rondleiding door de fabriek en een modelwoning het hoogtepunt van de bijeenkomst in Weert.

“De meest dichtbevolkte gebieden worden alsmaar drukker”, trapt adviseur bouwconcepten Gerard Wittebol van VBI af. “Logisch dat we steeds vaker nadenken over het bouwen in de hoogte. Vooral als je in gedachten houdt dat zowel bouwsector als eindgebruiker de wens hebben om efficiënter en zonder overlast te bouwen.”

Hoogbouw wordt nauwelijks genoemd in combinatie met het begrip industrieel bouwen. “Vreemd,” vindt Wittebol, “vooral als je je realiseert dat je volledig prefab kunt bouwen zonder natte oplossingen en randbekisting. We hebben een innovatie ontwikkeld, het DoorStapelSysteem, waarmee in appartementengebouwen in rap tempo grote vrij indeelbare ruimtes gerealiseerd worden.”

Twaalf meter overspanning

Dat zijn organisatie de nodige praktijkervaring heeft met industriële bouw, blijkt uit het succesproject Wonen boven de Hoven, dat twee appartementen in een twaalf meter overspanning behelst. Eerder besteedde Duurzaam Gebouwd al aandacht aan dit project, dat een bouwtempo had van 4 dagen per verdieping. “We spelen met een flexibele draagconstructie optimaal in op de vraag”, vertelde Michiel Polman van Heembouw destijds.

Na de blik op dit bijzonder flexibel indeelbare appartementencomplex vertelde commercieel manager Johan Postma over het innovatieve huisvestingsconcept iQwoningen. Hij onderstreepte de eerder aangekaarte groeiende bewustwording op het gebied van bouwefficiëntie en het vermijden van overlast. “Wij zorgen dat projecten vanaf 3 woningen woonklaar zijn in 6 weken. Er zijn verschillende soorten iQwoningen, waaronder een all-electric energienota-nul variant met warmte-koude opslag met vloerverwarming en koeling.”

Sinds de start van de eerste iQwoning in 2009 zijn de duurzame en modulaire units overal in ons kikkerland opgedoken. Van Zevenbergen tot Ruurlo en van Heiloo tot Stein. “Maar ook over de landgrenzen krijgen onze woningen de nodige aandacht en is er interesse om ze te plaatsen, in het Belgische Deinze bijvoorbeeld.”

Stijgende lijn in NoM-ambitie

Ballast Nedam-ontwikkelaar Hans Oosterhoff beantwoordde na de presentatie van Postma enkele vragen, onder andere waren toegespitst op de ambities van corporaties. “Nog niet alle corporaties hebben een NoM-ambitie, maar we zien hier wel een stijgende lijn in en vertrouwen erop dat deze duurzaamheidsambitie steeds vaker wordt geformuleerd”, beantwoordde hij.

Een rondleiding liet deelnemers aan den lijve ondervinden hoe een industrieel productieproces in zijn werk gaat. Het was mogelijk om de binnen- en buitenkant van een modelwoning te bewonderen en vragen te stellen aan gastheren Postma en Oosterhoff. De bijeenkomst eindigde met een netwerkborrel en deelnemers discussieerden hier verder over de kansen van prefab bouwen.

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Ballast Nedam N.V.

Ballast Nedam heeft een leidende positie in de bouw en infrastructuur. Onze onderneming is met integrale projecten voor bedrijven, overheden en woonconsumenten vooral in Nederland actief op de gebieden mobiliteit, wonen, werken, recreatie en energie. Internationaal is Ballast Nedam actief…