Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Installatietechniek

A-label voor Unica-vestiging Groningen

11-01-2016, 13:37
A-label voor Unica-vestiging Groningen
Van E- naar A-label, het pand van Unica Groningen behoort na een stevige renovatie tot de categorie meest energiezuinige kantoren van Nederland. Directeur Evert-Jan Luiken vertelt hoe het pand uit de jaren 70 een reis door de tijd maakte en nu voldoet aan de strenge eisen van het energielabel A voor utiliteitsgebouwen.
 
Niet alleen de energiezuinigheid van het pand werd aangepakt, ook het interieur en exterieur gingen grondig op de schop vertelt Evert-Jan. “De werkzaamheden zijn in 2015 begonnen en duurden zo’n vier maanden. We gingen van een typisch jaren 70-kantoorgebouw met gescheiden units naar een open en transparante werkomgeving. Veel prettiger om in te werken. De elektrische installatie is vernieuwd, er is een (lucht)warmtepomp geïnstalleerd, we hebben nu led-verlichting en het gebouw is geïsoleerd en gemoderniseerd. Alle installatieklussen hebben we natuurlijk zelf uitgevoerd – daarvoor hebben we de kennis in huis. Het bouwkundige deel van de werkzaamheden hebben we uitbesteed aan bouwbedrijf Trebbe.”
 
Investering waard
De keuze uit duurzame oplossingen om een beter energielabel te behalen is breed, weet Evert-Jan. “Maar dit pand kwam van ver, dus dan ga je voor én led-verlichting én isolatie. In dat opzicht hadden wij het makkelijk. Bij een verouderd gebouw is elke verbetering de investering waard. Het is mooi dat je zo’n inhaalslag kunt maken, waardoor bestaande bouw van 40 jaar oud op het gebied van energiezuinigheid kan concurreren met nieuwbouw.” Omdat de werkzaamheden ingrijpend waren en in elke ruimte plaatsvonden, zijn ze gefaseerd uitgevoerd. “We hebben ruimte voor ruimte aangepakt. We moesten wel tussendoor verhuizen, maar het werk kon gewoon doorgaan. En het resultaat is bijzonder. Je kent het gebouw van binnen niet terug, zo mooi licht en ruimtelijk is het nu.”

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Unica

Unica is met een netwerk van bedrijven en meer dan 3.000 medewerkers een van de grootste technisch dienstverleners van Nederland. De bedrijven in het netwerk opereren zelfstandig, maar werken tegelijkertijd nauw samen om klanten integrale oplossingen te kunnen bieden. Samen…