Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Installatietechniek

Croon vervangt de procesautomatisering bij evides

15-03-2016, 10:01
Croon vervangt de procesautomatisering bij evides

Evides Waterbedrijf levert 24 uur per dag, 365 dagen per jaar, veilig, schoon en smakelijk drinkwater aan 2,5 miljoen klanten en bedrijven in Zeeland, het zuidwesten van Zuid-Holland en de Brabantse Wal. Daarnaast biedt Evides industriewaterdiensten op maat aan grote industriële klanten in onder meer Nederland, België en Duitsland.

Bij Evides Waterbedrijf op de productielocatie Baanhoek te Dordrecht vervangt Croon de procesautomatisering (PA) van de drinkwaterinstallaties. Deze opdracht maakt deel uit van een omvangrijk project waarin Evides in vijf jaar tijd de hardware op alle productielocaties wil vervangen naar één standaard PLC.

Vervangen glasvezel infrastructuur

De opdracht omvat het uitbreiden en aanpassen van de glasvezel infrastructuur en het vervangen van PLC’s in besturingskasten ten behoeve van de oppervlakte waterzuivering (OWZ). Dit alles gebeurt tijdens bedrijf en de levering van drinkwater moet gewaarborgd blijven.

Engineering

Evides besteedt in dit project normaliter de engineering uit aan een engineeringsbureau. Echter, voor dit project heeft zij – bij wijze van een pilot – gekozen om de engineering én realisatie bij één partij in opdracht te geven.

Croon heeft lijsten opgesteld met de oude en nieuwe In- & Outputs (I/O) waarmee zowel de prefab als de daadwerkelijke ombouw worden gerealiseerd. Met deze aanpak is er tijdwinst geboekt en is de data beschikbaar om de tekeningen ‘as-built’ te maken.

Prefab draaiframes

Omdat in het ‘zenuwcentrum’ van de installatie wordt gewerkt is de ruimte voor fouten klein. Een goede voorbereiding is een vereiste! Gekozen is voor een prefab oplossing waarbij de nieuwe PLC’s en I/O-kaarten compleet met bedrading in zwenkramen worden geplaatst. Daarmee bereikt men dat er minder in de kasten op de locatie wordt gewerkt en er dus minder kans is op uitval door fouten.

Inmiddels is het glasvezelnetwerk gereed en zijn in alle besturingskasten de geprefabte frames geplaatst. Het overzetten van de I/O’s is nu voor ongeveer 90% gereed en verliep zonder problemen, tot grote tevredenheid van Evides.

Feiten & cijfers

  • Looptijd: 8 maanden
  • Glasvezelnetwerk uitgebreid met 1 km glasvezelkabels
  • Aantal besturingskasten bedraagt 35 stuks
  • Aantal I/O’s bedraagt 4000 stuks

Deel dit artikel

Onderwerpen

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Croonwolter&Dros

Croonw
Croonwolter&dros loopt al meer dan 140 jaar voorop bij nieuwe ontwikkelingen. Ook in deze tijd, waarin de rol van techniek steeds belangrijker wordt, zijn wij een aanjager van nieuwe technologische ontwikkelingen. We hebben de kennis, de ervaring en…

TBI Holdings B.V.

De TBI-ondernemingen opereren elk onder hun eigen naam, maar werken door hun ‘familieband’ optimaal met elkaar samen. We zijn groot als het moet, en compact als het kan. Door de unieke combinatie van bouw en technologie biedt TBI een inspirerend…