Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Installatietechniek

Unica realiseert IC-afdeling IJsselland Ziekenhuis

04-07-2016, 16:25
Unica realiseert IC-afdeling IJsselland Ziekenhuis

Het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel nam op 21 juni 2016 de nieuwe Intensive Care-afdeling in gebruik. De afdeling bestaat uit diverse algemene ruimten en acht IC-kamers, waarvan twee zijn uitgevoerd als isolatiekamer. Unica realiseerde alle werktuigbouwkundige installaties: van verwarming, koeling, ventilatie en sanitair tot alle meet- en regeltechniek. De IC-afdeling is verder voorzien van een sprinklerinstallatie, die is aangesloten op het eveneens door Unica gerealiseerde hoofdtransportnet voor het gehele ziekenhuis.

Onno Hoogendonk, manager Unica Projecten West, vertelt dat Unica vorig jaar in contact kwam met het IJsselland Ziekenhuis als gevolg van het faillissement van Imtech. “Na goed overleg werd besloten dat Unica de opdracht kon overnemen. We moesten in het begin natuurlijk even aan elkaar wennen, maar de opdrachtgever sprak zijn vertrouwen uit in Unica. Op onze beurt hebben wij onze uiterste best gedaan om de verwachtingen waar te maken.” 
 
Aangepast ontwerp
Meteen al in de ontwerpfase zet Unica haar beste beentje voor. “We dachten mee met de behoeften van het ziekenhuis. Unica is een installatiebedrijf, maar we hebben ook de rol van adviserende partner. Dat kan omdat wij goed bekend zijn met de wet- en regelgeving en specifieke voorschriften vanuit medisch perspectief. We kennen de technische mogelijkheden en hebben tevens zicht op de inpasbaarheid in een gebouw”, zegt Onno. “In dit geval hadden we te maken met een IC-afdeling die compleet nieuw moest worden opgezet op de plek waar eerst het personeelsrestaurant zat. Deze ruimte was oorspronkelijk niet bedacht als IC-ruimte, zodat we even goed moesten puzzelen om alle techniek een plaatsje te geven. Ook omdat we moesten aansluiten bij het plan van onze collega’s van Unica Automatic Sprinkler voor het sprinkler brandbeveiligingssysteem. Tijdens het uitwerken van het totale installatie-ontwerp stelden we de juiste vragen. De inhoudelijke discussie die hierdoor op gang kwam, leidde tot een beter afgestemd programma van eisen en een aangepast geoptimaliseerd ontwerp.”
 
Partnership
Na de ontwerpfase ging begin dit jaar de bouw van start. Op 13 mei werd het project, dat nauwgezet werd gemonitord door de Technische Dienst, zonder restpunten opgeleverd. Een maand later volgde op 17 juni de officiële opening. Sander van den Heuvel, projectleider bij Unica Projecten West, is trots op het resultaat. “Het is een hightech IC-afdeling geworden met acht IC-kamers. Twee kamers hebben we uitgevoerd als isolatiekamer. Door deze ruimten uit te rusten met een speciale ‘onderdruk’-sluis kan het ziekenhuis besmettingsgevaar voorkomen. De voorschriften zijn streng, vooral de cure-sector, maar door onze ruime kennis en ervaring op dit gebied konden we ook dit ziekenhuis van dienst zijn.” Onno besluit: “De samenwerking tussen het IJsselland Ziekenhuis en Unica is beide partijen goed bevallen. We zijn erg blij met dit nieuwe partnership en zetten in op een langdurige samenwerking.”

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Unica

Unica is met een netwerk van bedrijven en meer dan 3.000 medewerkers een van de grootste technisch dienstverleners van Nederland. De bedrijven in het netwerk opereren zelfstandig, maar werken tegelijkertijd nauw samen om klanten integrale oplossingen te kunnen bieden. Samen…