Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Installatietechniek

Met studenten slimme oplossingen bedenken

21-12-2016, 11:11
Met studenten slimme oplossingen bedenken

Van Dorp werkt graag samen met scholen. Van Dorp zet haar deuren open voor studenten die willen leren over techniek. Erik Felëus heeft daarom een inspirerende en leerzame bijeenkomst georganiseerd voor de studenten van domein Techniek/ICT in Gouda. Aan de hand van een casus over een zorginstelling werd de kennis over slimme oplossingen van de studenten en van Van Dorp samengebracht.

Casus zorginstelling
De eerstejaars MBO studenten in de leeftijd van 17-23 jaar zijn in hun vierde lesweek op bezoek geweest bij het satellietlab van Van Dorp in Zoetermeer. Op het programma stond een rondleiding door het bedrijf, het werken aan een casus en het pitchen van de oplossingen.
De casus had betrekking op een zorginstelling waar 90 ouderen wonen. In de zorginstelling loopt men tegen een aantal knelpunten aan: 

  • Als het warm is gaan de ramen open, maar de verwarming blijft vaak aanstaan.
  • De zonwerving kan niet adequaat bediend worden. 
  • Ouderen lopen regelmatig met iemand mee en kunnen daarna vaak de weg niet meer terugvinden naar hun eigen kamer.

Aan studenten de opdracht om, in groepjes, aan de slag te gaan en smart oplossingen te bedenken. Tijdens de casusbespreking werd duidelijk dat aan alle oplossingen die werden aangedragen maatschappelijke thema’s zijn verbonden waar ook over nagedacht moet worden: privacyvraagstukken, milieukosten en kosten voor personeel. 

Studenten werden ook gedwongen zich te verdiepen in de doelgroep waar ze slimme oplossingen voor bedenken. Hoe verzin je slimme oplossingen voor een cliënt die bijvoorbeeld geen afstandsbediening voor de verwarming meer kan bedienen? Wat doe je als een cliënt de afstandsbediening steeds kwijt is?

Pitch voor Joan Remmerswaal
Aan het eind van de dag hielden de studenten een pitch met hun oplossingen. Algemeen Directeur van Van Dorp, Joan Remmerswaal, was hierbij aanwezig en gaf de studenten feedback. Hij gaf aan: ‘Het gaat niet alleen om de techniek, maar om de toepassing daarvan in bepaalde omstandigheden en voor bepaalde doelgroepen’. Joan Remmerswaal noemde nadrukkelijk het belang van de verbindingen van slimme oplossingen met maatschappelijke thema’s. Van Dorp wil als bedrijf slimme technieken delen met studenten en andersom ook slimme technieken leren van studenten: een win-win situatie.

Van Dorp heeft toegezegd meerdere satellietlab bijeenkomsten per schooljaar te organiseren. Komende bijeenkomsten staan in het teken van 3D printing en netwerkdesign.

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Van Dorp Installaties B.V.

Van Dorp is een innovatieve en duurzame technisch dienstverlener, met 15 vestigingen door heel Nederland. Techniek is onze basis, maar onze toegevoegde waarde zit hem in het verzorgen van de totale technische en facilitaire dienstverlening. Zo helpen wij uw doelstellingen…