Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Installatietechniek

Duurzaamheid centraal op Sportcampus Zuiderpark

19-06-2017, 10:52
Duurzaamheid centraal op Sportcampus Zuiderpark
Waar ooit het voetbalstadion van ADO Den Haag stond, verrees onlangs Sportcampus Zuiderpark. In opdracht van de gemeente Den Haag, De Haagse Hogeschool en het ROC Mondriaan realiseerde Kuijpers dit unieke sportcomplex in een bouwcombinatie met Ballast Nedam.
 
 
De Sportcampus is in maart opgeleverd en de officiële opening vond plaats op 14 mei. Op zaterdag 17 en zondag 18 juni opent Sportcampus Zuiderpark van 10.00 – 16.00 uur zijn deuren voor geïnteresseerden. 
 
Sportcampus Zuiderpark beslaat een vloeroppervlak van 30.000 m2 en biedt uitgebreide sport-, onderwijs- en recreatievoorzieningen. Behalve de sporthallen van de gemeente Den Haag bevinden ook de faciliteiten voor de sportopleidingen van De Haagse Hogeschool en ROC Mondriaan zich in het complex. De campus bestaat uit twaalf collegezalen, een topsporthal geschikt voor 3.500 toeschouwers, een beachsporthal, turnhal, dubbele breedtesporthal, dojo, danszaal en vier gymzalen. 
 
Hoge ruimtes
Volgens Kuijpers-projectleider Sander Vonk vormde het iconische ontwerp van de Sportcampus installatietechnisch een interessante uitdaging. “Het is een enorm groot gebouw met veel hoge ruimtes, soms meer dan acht meter hoog. We hebben veel energie gestoken in het optimaal inpassen van onze installaties op deze hoogte. Verschillende hulpconstructies boden uitkomst om het gewenste resultaat te behalen.”
 
Energieneutrale installaties
Omdat de gemeente Den Haag de ambitie heeft om in 2040 klimaatneutraal te zijn, waren duurzaamheid en CO2-neutraliteit belangrijke uitgangspunten bij de bouw van Sportcampus Zuiderpark. Op het dak bevinden zich zonnepanelen en zonneboilers. Daarnaast is gekozen voor een warmtekoudeopslag in de bodem, warmtepompen, waterbesparende voorzieningen en energiezuinige LED-verlichting. “Dat sluit helemaal aan bij Kuijpers’ eigen ambitie om alleen nog energieneutrale en gezonde installaties te realiseren”, stelt Sander Vonk. “Kuijpers wil op deze manier bijdragen aan een gezondere leefwereld voor toekomstige generaties. Sportcampus Zuiderpark is een prachtig voorbeeld geworden voor de realisatie van andere gebouwen.”

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Kuijpers

Wij van Kuijpers ontwerpen, bouwen en onderhouden technische installaties in gebouwen en industrie. Met dit complete concept dragen we bij aan een gezonde werk- en leefomgeving. Onze ambitie is om alleen nog energieneutrale en gezonde installaties te realiseren. Dankzij ons…