Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Installatietechniek

Energietransitie moet topprioriteit zijn voor het nieuwe kabinet

20-09-2017, 08:53
Energietransitie moet topprioriteit zijn voor het nieuwe kabinet

Bij het verschijnen van de Miljoenennota kijkt Doekle Terpstra vooral reikhalzend uit naar het volgende kabinet. Volgens de voorzitter van UNETO-VNI moet de nieuwe regering de financiële ruimte gebruiken voor de energietransitie. ‘Ons land staat er prima voor, mede dankzij het huidige kabinet’, zegt Terpstra in reactie op de laatste Miljoenennota van het demissionaire kabinet Rutte-II. ‘Nu is het tijd om te investeren in onze toekomst. We kunnen honderdduizenden woningen en gebouwen energieneutraal maken. Dat moet topprioriteit zijn voor het nieuwe kabinet. Met gerichte investeringen en een consistent beleid kunnen we ons land kampioen maken op het gebied van verduurzaming.’

 

Klimaatwet

Terpstra verwacht van het nieuwe kabinet op korte termijn een klimaatwet. ‘Ik heb er vertrouwen in dat het nieuwe kabinet de urgentie inziet en snel aan de slag gaat. We kunnen de energiebesparingsdoelstellingen van Parijs halen, als we de juiste maatregelen nemen. We moeten investeringen in energiezuinige woningen en gebouwen stimuleren, niet blokkeren. Het gaat om de verduurzaming van grote aantallen gebouwen, daar kunnen we niet langer mee wachten. Dat levert ons grote milieuwinst op, we creëren tienduizenden banen in de installatiebranche én we bezorgen iedereen een lagere energierekening. Een klimaatwet zorgt voor duidelijkheid bij huishoudens en bedrijven en voorkomt zwabberbeleid.’

Verbod op aardgas

Terpstra pleit voor een verbod op aardgas in nieuwbouwwoningen. ‘De technische installatiebranche is nu al in staat om nieuwbouwwoningen aardgasvrij te maken. Ook de bestaande bouw kunnen we met hybride warmtepompen en zonneboilers veel energiezuiniger maken.’ De voorman van de installateurskoepel wijst er op dat ook investeringen in de infrastructuur en industrie dringend nodig zijn om de CO2-uitstoot verder te verminderen.

Cybersecurity

UNETO-VNI is verheugd dat het demissionaire kabinet op de valreep nog extra investeringen doet om de aanpak van cybersecurity te intensiveren. De ondernemersorganisatie mist echter investeringen in digitalisering en vindt het teleurstellend dat het kabinet bezuinigt op de innovatieprestatiecontracten voor het mkb. Terpstra roept een nieuw kabinet op om de risico’s voor werkgevers om mensen in dienst te nemen stevig aan te pakken. Daarnaast moeten zzp’ers snel meer duidelijkheid krijgen over hun positie.

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Techniek Nederland

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van technische dienstverleners, installatiebedrijven en de technische detailhandel. Meer dan welke sector ook maken wij technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant. We vertegenwoordigen ruim 6.300 bedrijven en zijn als één van de grootste…