Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Installatietechniek

Hoogste punt bouw bereikt van nieuwe Amphia Ziekenhuis in Breda

05-12-2017, 11:39
Hoogste punt bouw bereikt van nieuwe Amphia Ziekenhuis in Breda

Donderdag 30 november 2017 is officieel het hoogste punt, op 30 meter hoogte, bereikt van de nieuwbouw van het Amphia ziekenhuis in Breda. Met de feestelijke bijeenkomst op de bouwplaats staan Amphia en aannemersconsortium Four Care stil bij een nieuwe mijlpaal in de bouw van het toekomstbestendige, moderne, topklinische opleidingsziekenhuis, een ziekenhuis dat nog betere zorg biedt aan het verzorgingsgebied van Breda en omgeving. Het ziekenhuis opent naar verwachting in 2019 zijn deuren.

Combinatie van bestaande en nieuwbouw
Voor Amphia is gekozen voor een locatie in het centrum van Breda waarin bestaande bouw met nieuwbouw wordt gecombineerd. Hierdoor ontstaat een zorglocatie van in totaal 128.000 m², waarin medisch specialistische ziekenhuiszorg van de hoogste kwaliteit wordt geleverd. Het nieuwe ziekenhuis, waar 40.000 opnamen per jaar plaatsvinden, biedt straks plaats aan ruim 4.500 medewerkers en medisch specialisten. 

Een bijzonder hoogste punt
Het is een jaar geleden dat de bouw van het nieuwe Amphia werd gestart. Ruim 350 mensen werkten aan de bouw van het ziekenhuis en vierden een jaar later het hoogste punt. 
Deze mijlpaal wordt feestelijk gemarkeerd door de heer Olof Suttorp, voorzitter van de raad van bestuur van Amphia, en een brede vertegenwoordiging van betrokkenen bij het nieuwe Amphia. Bouwen én zorgen doe je immers samen.

 “De belangrijkste reden voor het bouwen van een nieuw ziekenhuis was een medische,” licht Olof Suttorp toe. “Voor onze artsen is het onhandig dat specialismen zijn verdeeld over drie locaties. Onze patiënten worden ouder, de zorg voor hen wordt ingewikkelder. Om elke patiënt de zorg te bieden die hij of zij écht nodig heeft, kunnen onze specialismen straks nog nauwer samenwerken op één locatie. We hebben reikhalzend naar dit moment uitgekeken, want wat ons betreft kan die bouw niet snel genoeg gaan.”

Hein Trebbe sr., directeur Trebbe namens FourCare: “Het is vanzelfsprekend dat we volgens planning bouwen. En toch is het indrukwekkend dat we met ruim 350 mensen bouwen aan het nieuwe Amphia en iedereen precies weet wat hij of zij moet doen. Het realiseren van een mooi en goed gebouw volgens planning, dat is het resultaat van een fijne en goede samenwerking met alle partijen.”

Haarscherpe contouren
Met het bereiken van het hoogste punt hebben de contouren van het nieuwe ziekenhuis zich haarscherp afgetekend aan de Molengracht in Breda. Inmiddels is een start gemaakt met de aankleding en afwerking van de gebouwen, zoals de afwerking van de beddenkamers en operatiekamers. Daarnaast wordt aan de installaties gewerkt en zijn de luchtbehandelingskasten in de technische ruimten op de bovenste verdiepingen geplaatst. Naast het hoogste punt is ook het diepste punt van de bouw bereikt. Het ziekenhuis wordt voorzien van een duurzame warmte-koude opslagsysteem die zorgt voor verkoeling in de zomer en verwarming in de winter. Er zijn zes bronnen geboord met een diepte van 100 meter. Begin volgend jaar wordt het nieuwe entreegebouw in gebruik genomen en wordt de koppeling tussen het bestaande en nieuwe ziekenhuis gerealiseerd door middel van een tunnel. 

Aannemersconsortium FourCare
FourCare consortium bestaat uit ENGIE Services, Unica, Trebbe en Van Wijnen en draagt zorg voor een geïntegreerde en duurzame aanpak van respectievelijk de installaties en bouw. 

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Unica

Unica is met een netwerk van bedrijven en meer dan 3.000 medewerkers een van de grootste technisch dienstverleners van Nederland. De bedrijven in het netwerk opereren zelfstandig, maar werken tegelijkertijd nauw samen om klanten integrale oplossingen te kunnen bieden. Samen…