Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Airconditioning en warmtepomp: verwarmen en koelen met verschillende systemen

11-10-2018, 16:41
Airconditioning en warmtepomp: verwarmen en koelen met verschillende systemen

De warmtepomp is bedoeld om het huis te verwarmen, maar kan óók voor verkoeling zorgen. De airco is er in eerste instantie voor snikhete zomerdagen, maar kan óók warme lucht leveren. Geen wonder dat ze soms in één adem worden genoemd. Toch zijn ze niet (helemaal) hetzelfde. We zetten de overeenkomsten én de verschillen voor u op een rijtje. 

Het begint met een warmtepomp

Een vloeistof die verdampt, onttrekt warmte aan de omgeving. Dat natuurkundige verschijnsel is de basis van de airconditioning én van de warmtepomp. Met behulp van een warmtewisselaar kunnen we de warmte afgeven aan de lucht die we er door middel van een ventilator langs blazen. Willen we een huis (of een winkel of een kantoor) verwarmen, dan halen we warmte uit de buitenlucht naar binnen. Hebben we behoefte aan verkoeling, dan draaien we het proces om; de warmte van binnen verplaatsen we naar buiten, waardoor de temperatuur binnenshuis daalt. Tot zover is er geen verschil tussen een airco en de warmtepomp.

Hoe verwarmt een warmtepomp uw huis?

Hebt u een woning die geschikt is voor een warmtepomp, dan kunnen we die aansluiten op het bestaande ‘afgiftesysteem’. Anders gezegd: de warmtewisselaar geeft de warmte af aan het water in de leidingen, de radiator en de buizen van de (vloer)verwarming. Omdat de warmtepomp geen gas verbruikt, maar elektriciteit, verwarmt u er op een duurzame manier uw woning mee.

Wat doet een warmtepomp met de koude lucht?

In de winter verplaatst de warmtepomp warmte van buiten naar binnen. Maar wanneer het in de zomer warm is, kan de warmtepomp de warmte van binnen naar buiten verplaatsen en zo de temperatuur in huis verlagen. Het is goed om te weten dat niet ieder verwarmingssysteem geschikt is om mee te koelen. Bij gewone radiatoren zal het koude water er al snel voor zorgen dat de warme omgevingslucht gaat condenseren. Dat kan leiden tot vochtproblemen in huis. Een systeem voor vloerverwarming is wél geschikt voor het transporteren van koel water. Een warmtepomp met koelfunctie heeft een sensor die ervoor zorgt dat de temperatuur van de vloer niet daalt onder de condensatietemperatuur van de omgevingslucht.

Wat doet een airco met de koude en warme lucht?

Een warmtepomp geeft warmte of kou af aan het water in het verwarmingssysteem, maar een airco doet dat niet. Op warme dagen blaast de airco rechtstreeks koele lucht in de woonkamer, de slaapkamer of een ander vertrek. Dat gebeurt met behulp van een inverter, die (meestal) aan de muur hangt. Staat de airco in de verwarmingsstand, dan gebeurt hetzelfde: de inverter blaast warme lucht in uw huis.

De cv-ketel vervangen

De warmtepomp is een volwaardige en energiezuinige vervanger voor de cv-ketel op aardgas. Eén warmtepomp is voldoende om een hele woning te verwarmen. En ook de verkoeling van een warmtepomp, op zomerse dagen, is in het héle huis te merken. Dat geldt niet voor de airco. Wilt u daarmee méér dan één vertrek koelen of verwarmen, dan hebt u in iedere kamer een aparte inverter nodig. Bovendien is vanuit iedere kamer apart leidingwerk nodig om de inverters te verbinden met een buiten-unit, die de warme (of koude) lucht afvoert. Dat levert in de meeste woningen een omvangrijke verbouwing op.

Let op: koelen kost geld

Met een traditionele cv-ketel op gas kunt u uw woning in de zomer niet koeler maken. Met een warmtepomp of een airco kan dat wel, maar dan verbruikt u dus méér energie dan in de bestaande situatie. En dat ziet u terug op de energierekening.

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Feenstra

Feenstra heeft een lange en rijke geschiedenis. Sinds onze oprichting in 1947 is het vakmanschap dat Feenstra onderscheidt in de markt. We zijn dan ook trots op onze ruim 800 gecertificeerde adviseurs en vakmannen. Zij zijn het die al onze…