Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Utiliteitsbouw

Hollandse degelijkheid zit circulaire toekomst in de weg

11-10-2018, 17:16
Hollandse degelijkheid zit circulaire toekomst in de weg

Terwijl de wereld en onze overtuigingen sneller veranderen, veroorzaakt dit een circulaire paradox. We leggen ons voor vele jaren vast qua inrichting, hoewel onze kennis, inzichten en technologie op gebied van circulariteit volop in ontwikkeling zijn. We geven onszelf geen ruimte om te leren, op te lossen en fouten te maken. Door te blijven doen wat we altijd deden zijn we niet in staat om soepel in te springen op ontwikkelingen die nog gaan plaatsvinden.

HET IS NOOIT AF
Ik raakte geïnspireerd door Martijn Aslander, die in zijn boek ‘Nooit Af’ de ellende van het lineair gedachtegoed op alle mogelijke gebieden beschrijft. En kan me honderd procent vinden in zijn oplossing waarbij je uitgaat van een situatie waarin je nooit klaar bent. Oftewel: zorg dat je zo flexibel mogelijk blijft en mee kunt bewegen met elke richting. Het is dan op elk moment mogelijk om een ontwerp aan te passen aan de behoefte, kennis of overtuiging die op dat moment gangbaar is. En dat is waar we naartoe moeten. Flexibel bouwen biedt ruimte om de klimaat- en energietransitie te versnellen.

TERUG NAAR DE BASIS
Het perspectief is een flexibele inrichting die altijd aansluit bij het gewenste gebruik en normen van de tijd, die up to date is en zelfs state of the art. Een mooie en veelbelovende toekomst, die zeker het verder ontwikkelen waard is. Wat daar voor nodig is? Het op een andere manier toepassen van een aantal basisprincipes binnen engineering. 

  • Opdrachtgevers moeten andere randvoorwaarden stellen aan een ontwerp.
  • Ontwerp met de wetenschap dat je iets snel en makkelijk uit elkaar kunt halen.
  • Zorg dat grondstoffen herbruikbaar zijn en voor meerdere functies inzetbaar.
  • Durf af te wijken van de huidige standaard zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit.
  • Vraag je af welke levensduur je daadwerkelijk nodig hebt.
  • Bespaar kosten met grondstoffen die snel en makkelijk te (de)monteren zijn en gebruik grondstoffen zodanig dat ze hun waarde behouden.
  • Daag jezelf uit door het te doen en te leren van anderen.

Door deze 7 stappen te volgen komen we dichterbij volledig circulair bouwen. 

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Sweco

Bij Sweco geloven we in de combinatie van menselijke nieuwsgierigheid en de kunst van ontwerp en techniek. En houden ons dagelijks bezig met het ontwerpen en ontwikkelen van onze toekomstige samenleving. Dit doen we op een unieke manier. Met een…