Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

De voordelen van een ‘hybride’ warmtebron in huis

12-11-2018, 14:58
De voordelen van een ‘hybride’ warmtebron in huis

Heel Nederland zonder aardgas. In 2050 moet dit een feit zijn. Wie zich klaar wil maken voor de toekomst, kan kiezen voor onder meer een ‘hybride’ tussenoplossing. Dus: wél een stap maken naar een nieuwe manier van verwarmen, maar nog deels kunnen terugvallen op aardgas. Hoe werkt dat precies? En waarom kan dit een goede keus zijn?

Moderne cv-ketels halen een hoog rendement. Met andere woorden: ze zetten de energie (het gas dus) erg efficiënt om in warmte. Zó efficiënt, dat maar weinig alternatieven hier tegenop kunnen. Wel hebben de ketels een nadeel dat steeds groter zal worden: ze werken nog altijd op aardgas. Een fossiele brandstof die we in ons land de komende decennia langzaam maar zeker gaan uitbannen.

Intussen is er een alternatief waarbij u én minder aardgas gebruikt én een hoog rendement haalt. Dat alternatief is een zogenoemd hybride systeem: een combinatie van een cv-ketel en een warmtepomp.

Hoe werkt een hybride warmtepompsysteem?

Bij een hybride systeem verwarmt de warmtepomp uw huis. En in sommige gevallen ook het tapwater. Die warmtepomp werkt elektrisch, dus u gebruikt minder gas. Wel hangt er nog een cv-ketel in huis. Die kan te hulp schieten als dat nodig is. Want een warmtepomp heeft niet zoveel power als een cv-ketel. Dus is er snel of veel warmte nodig, dan springt de ketel bij. Als het buiten bijvoorbeeld lekker gaat vriezen. Of als u eens even uitgebreid gaat douchen.

Waarom kiezen voor een tussenoplossing?

Er zijn vier redenen om voor een hybride systeem te kiezen (en dus niet in één keer van het aardgas af te stappen):

1. Er komt geen duidelijk omslagpunt

Het is niet zo dat iemand volgende week de aardgaskraan dichtdraait. Veruit de meeste gemeentes hebben hiervoor nog geen duidelijk plan. Dus we hoeven niet pats-boem van het gas. Dat is maar goed ook, want veel huizen zijn op dit moment nog niet klaar voor een aardgasloos bestaan. Uw huis kan pas zonder gas als het aan enkele randvoorwaarden voldoet. Zoals goede isolatie. Als de warmte niet direct door muren en ramen verdwijnt, kan een warmtepomp uw woning prima op temperatuur houden. En zo’n pomp werkt het beste met vloerverwarming, want daarbij hoeft het water niet zo’n hoge temperatuur te hebben als bij radiatoren.

2. Het is betaalbaar

U kunt in één keer heel veel investeren en uw huis omtoveren tot een nul-op-de-meter-woning. Of u doet het in verschillende, betaalbare fases. De meeste mensen kiezen waarschijnlijk het laatste. Dan is een hybride cv-ketel – die gas en elektriciteit afwisselt –ideaal. U maakt daarmee nu een duurzaam begin, en kunt de komende jaren uw huis steeds verder prepareren voor een toekomst zonder aardgas.

3. Goede combi

Duurzame technologieën zijn alsmaar in ontwikkeling. Bovendien zijn ze ook steeds beter te combineren. Zo worden de mogelijkheden van uw huis optimaal benut. De combinatie, bijvoorbeeld, van een hybride cv-ketel én zonnepanelen kan straks een goede, duurzame oplossing blijken. Let er wel op dat uw huis aansluit bij dit soort oplossingen. Is het voldoende geïsoleerd, en geschikt voor verwarming met lage temperatuur?

4. De perfecte oplossing is er nog niet

Niemand kan in een glazen bol zien hoe de aardgasloze toekomst er precies uitziet. Met een hybride oplossing overbrugt u voor een goede prijs de komende twaalf tot vijftien jaar. De wereld verandert snel. En of de toekomst nu voor biogas of elektriciteit is: uw woning is er klaar voor.

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Feenstra

Feenstra heeft een lange en rijke geschiedenis. Sinds onze oprichting in 1947 is het vakmanschap dat Feenstra onderscheidt in de markt. We zijn dan ook trots op onze ruim 800 gecertificeerde adviseurs en vakmannen. Zij zijn het die al onze…