Marc van den Bergh (50) is naar eigen zeggen een bouwer in hart en nieren. Samen met zijn broer Alfons is hij mede eigenaar van Bergh Bouw in Bergen op Zoom, dat met een slimme paraplu van complementaire bedrijven bouwprojecten ontwikkelt, realiseert, beheert én onderhoudt. Het geheim van de succesvolle aanpak? ‘Blijven luisteren naar de markt en antwoorden met innovatieve oplossingen.’

‘Bergh Bouw heeft als familiebedrijf sinds 1958 een brede expertise in de bouw ontwikkeld. Waar mijn vader en oom na de watersnoodramp begonnen met huizen bouwen, bedienen we nu naast de huizenmarkt ook de industrie, utiliteit en zorg. De optelsom van onze bv’s Zoom Invest, Bergh Bouw, Bergh Onderhoudsplan, Bergh Bouwsystemen en Bergh Brandscheidingen vormen samen een totaaloplossing voor onze cliënten.

Bedrijfscomplexen ontwikkelen

De manier waarop Bergh Bouw is gegroeid is exemplarisch voor onze manier van werken: we luisteren naar de behoefte in de markt en bewegen mee. Op het moment dat er in de jaren tachtig minder behoefte kwam aan nieuwbouwhuizen, ging Bergh Bouw zich richten op de industriële klanten en bouwden we voor bedrijven zoals Cargill. Zodra er bij Cargill plannen ontstonden voor uitbreidingen, waren wij bij de gehele ontwikkeling betrokken: van het bouwkundige ontwerp, de uitvoering en het latere onderhoud. Het is geweldig om op die manier toegevoegde waarde te kunnen leveren.

Inmiddels hebben we onder de vlag van Zoom Invest meerdere bedrijfsobjecten ontwikkeld die we ook zelf beheren. Op die manier kunnen we cliënten van A tot Z ontzorgen. De versterkende werking van onze bedrijven is niet alleen prettig voor onze cliënten. We kunnen effectiever werken en kosten besparen door bijvoorbeeld personeel onderling in te zetten of zelfs op te leiden. Daarnaast spreiden we met deze constructie het ondernemersrisico. In periodes van economische tegenwind kunnen we beter meebewegen. Dat maakt ons stabiel en dat geeft een veilig gevoel.

Dat gevoel van stabiliteit en helderheid zoeken we ook in de partners waar we mee samenwerken. De samenwerking staat of valt met dat gevoel. Zo werkten we voorheen met een internationaal accountantskantoor dat ons als een grootbedrijf behandelde: bij elke vraag die we stelden kregen we er tien terug die voor ons als middelgrote onderneming niet eens relevant waren. Met Peter de Koning,partner en accountant bij DRV Accountants & Adviseurs, hebben we wél de juiste klik: hij geeft advies op maat in heldere taal, voorziet ons van waardevolle inzichten en denkt graag met ons mee. Met hem kunnen we snel schakelen en daar zijn we al 15 jaar erg blij mee.

Bij vastgoedontwikkeling ben je afhankelijk van banken om vreemd vermogen aan te wenden voor nieuwe projecten. Ook met de aanvraag en het realiseren van financiering heeft DRV ons altijd goed geholpen. In de laatste crisis gingen banken echter hun eisen bijstellen en liep tegelijkertijd onze liquiditeitspositie terug. Wat we daarvan hebben geleerd is dat we niet te veel vreemd vermogen in onze projecten willen stoppen en creatievere manieren te bedenken om duurzaam een stabiele koers te varen. DRV heeft ons steeds in dat proces geadviseerd, gewezen op de kansen en bedreigingen en ons bij de controles een spiegel voorgehouden.

Innovatief bouwen

In de laatste crisis heb ik wel eens wakker gelegen. Onze eigen bedrijfspanden kwamen steeds vaker leeg te staan en de periode waarin bedrijven huurcontracten wilden aangaan liep terug van 10 jaar tot zo’n 3 à 5 jaar. Dat heeft tot het inzicht geleid dat we duurzamer en circulair moeten gaan bouwen. Een bedrijfspand dat te lang leegstaat moet je niet renoveren of platgooien, maar relatief eenvoudig een nieuwe bestemming kunnen geven, zoals een verzorgingshuis of een school. Vanuit die behoefte hebben we zelf een innovatief bouwsysteem ontwikkeld: het VOXS-bouwsysteem.

Met het VOXS-bouwsysteem beantwoorden we de groeiende behoefte om een gebouw een nieuwe bestemming te geven. De innovatie van losse betonnen vloerelementen en houten kolommen kan gemakkelijk modulair worden uitgebreid of verkleind. Zo kan een school in een nieuwbouwwijk met veel jonge gezinnen makkelijker meegroeien zonder dat je lelijke noodgebouwen hoeft te plaatsen. En een verzorgingshuis, waar structureel minder kamers bezet zijn, kan op een natuurlijke manier in vierkante meters teruggaan. Dat is de manier van ontwikkelen waar ik als bouwer in geloof. Circulair bouwen heeft de toekomst.’