Het Biosinstrum in Oosterwolde is de winnaar van De Nederlandse Bouwprijs 2019 in de categorie gebouwen. De prijs is maandag 4 februari feestelijk uitgereikt op dag één van de BouwBeurs. De Groot Vroomshoop (een onderneming van VolkerWessels) was er bij en voelt zich een beetje mede-winnaar. Zij realiseerden al het hout dat in het prachtige gebouw verwerkt is, van engineering tot en met montage.

80% biobased materialen

Het Biosintrum, ontworpen door Paul de Ruiter Architects, is een energieneutraal gebouw, dat voor meer dan 80% bestaat uit biobased materialen. Het gebouw is als kenniscentrum een inspiratiebron voor studenten en professionals die zich bezighouden met biobased economy. In het ontwerp is ook de groene inpassing meegenomen in het Ecomunitypark.

Hout, hernieuwbaar en circulair

Hout is bij uitstek een hernieuwbaar materiaal en circulair toe te passen. De Groot Vroomshoop bouwt bewust met hout. De opdracht voor de engineering, levering en montage van de gelamineerde houtconstructie, CLT-vloerplaten, de prefab houten daken en HSB buitenwanden voor dit unieke project kreeg De Groot Vroomshoop Gelijmde Houtconstructies van Natuurlijk Bouwen b.v., een samenwerkingsverband van drie bouwbedrijven.

Een positieve stimulans

Stichting De Nederlandse Bouwprijs kent sinds 1991 De Nederlandse Bouwprijs toe. De stichting reikt deze onafhankelijke prijs één keer in de twee jaar uit en wil daarmee de kwaliteit en het onderscheidend vermogen van de bouw bevorderen én het veelzijdige bouwtalent in Nederland stimuleren. De Nederlandse Bouwprijs voor het Biosintrum is een goede stimulans om vooral verder te gaan met circulair bouwen.