Alfen is door de Nederlandse sociale werkplaats Caparis gekozen om op twee van haar locaties geïntegreerde energieoplossingen te leveren van een slim elektriciteitsnet, het opladen van elektrische voertuigen en energiebeheer. De projectdoelen zijn het gebruik van zelf-geproduceerde zonne-energie te maximaliseren en het gebruik van schone voertuigen te stimuleren. 

Caparis is een sociale werkplaats waarvan de aandelen in handen zijn van acht Nederlandse gemeenten. De organisatie ondersteunt mensen een positieve bijdrage aan de maatschappij te leveren door werkgelegenheid te creëren voor mensen die via de normale kanalen moeilijk of helemaal niet aan werk komen. In lijn met deze mentaliteit zullen elementen van beide projecten worden uitgevoerd door werknemers van Caparis.

Alfen’s slimme energieoplossingen zullen gecombineerd worden met zonnepanelen op twee van de drie locaties van Caparis, Heerenveen en Drachten. De derde locatie in Leeuwarden is in ontwikkeling. Op iedere locatie zal er een nieuw slim micronet worden geïnstalleerd en aangesloten, ieder uitgelegd met drie Alfen transformatorstations. In totaal zullen er 92 slimme Alfen Eve laadpunten voor elektrische voertuigen worden geïntegreerd in de nieuwe carportinfrastructuur op beide locaties. Deze zullen op een Alfen Smart Charging Network worden aangesloten en gebruiken dynamische load-balancing om de beschikbare energie te allen tijde over alle laadpunten te verdelen. Dit levert maximale laadsnelheden binnen de grenzen van de plaatselijke netcapaciteit op.

Alfen Connect zal dienst doen als een energiebeheersysteem: het houdt de energiebehoeften op iedere locatie continu in de gaten en zorgt ervoor dat zelf-gegenereerde zonne-energie primair gebruikt wordt door de faciliteiten. De rest zal voor het opladen van voertuigen beschikbaar worden gesteld. Enige overtollige energie gaat terug naar het net. De energieoplossingen zijn ook geconfigureerd voor verdere optimalisatie in de toekomst door middel van energieopslag.

Alex Bonnema, algemeen directeur van Caparis, licht toe: ‘Onze hele focus als organisatie ligt op mensen in staat stellen een actieve, positieve en bijdragende rol te spelen in de maatschappij en wij geloven dat duurzaamheid daar onderdeel van uitmaakt. Iedereen speelt een rol op weg naar een schonere toekomst en dus vinden wij het belangrijk het gebruik van schoon transport aan te moedigen, zelf zo veel mogelijk groene energie te gebruiken en onze impact op het milieu te beperken.’

‘We hebben Alfen gekozen om hun reputatie en vermogen een volledige oplossing te leveren die zowel aan onze huidige en toekomstige behoeften voldoet alsmede vanuit het gedeelde geloof in een maatschappij waaraan iedereen deel kan nemen.’