Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Techniek

Waterstof tot nadenken

23-07-2019, 13:46
Waterstof tot nadenken

We kunnen er niet meer omheen, duurzame energieopwekking en alternatieve energiedragers. Waterstof is een van die elementen die kan bijdragen aan de keten van duurzame energievoorziening. Voor veel vakgenoten is waterstof nog een vreemde eend in de bijt, tijd dus voor wat achtergrond.

 

Is het plug and play?

Waterstof is hot en de discussie hierover is verre van voltooid. De alternatieve energiedrager kan een vervanger zijn voor aardgas waarvan zoetjesaan de terugtrekking is ingeluid. De ambities liggen hoog maar hoe zit dat nu met waterstof? Is het ‘plug en play’ voor de Nederlandse huishoudens? Het fundament van het aardgasnetwerk ligt er…

 

De groene procesoptimalisatie kost veel energie  

Elektrolyse is het moederproces van de waterstof ‘nieuwe stijl’ ofwel de groene waterstof. Dit groene proces is bijzonder energie-intensief aangezien water wordt gescheiden in waterstofgas en zuurstofgas waarbij elektrolyt fungeert als geleider. Onder hoge temperaturen verloopt deze keten veel beter en is er dus meer energie nodig. Zodra de noodzakelijke energie voor dit proces voortkomt uit zon, wind of biomassa spreekt men van groen. De drager wordt namelijk ‘gevuld’ met groene energie. Kortom: is de opwekking van de benodigde energie groen? Dan is het proces en dat ook. Grijze waterstof wordt verkregen uit aardgas of koolwaterstoffen waarbij broeikasgassen vrijkomen. Daar is relatief minder energie voor nodig maar wat is de keerzijde van uitstoot? Enfin, voldoende reden tot rede.

 

Toegewijde energie is dus pas groen?

Bij iedere energietransitie zitten er ook aan de inzet waterstof vele haken, ogen en kosten. Zinvolle benutting van duurzame overschotten is het fundament van het enthousiasme voor emissievrij geproduceerde waterstof. Critici zijn van mening dat grootschalige productie van deze groene waterstof pas bestaansrecht heeft als voor dit doel extra wind- en zonneparken zijn gebouwd. Toewijding dus. Wel zijn er inmiddels zeer interessante projecten opgestart en gerealiseerd, onder andere in Rozenburg, Ameland, Hoogeveen, Goeree-Overflakkee. De Engelse stad Leeds als onderdeel van project H21 spant daarbij de kroon qua ambitie, hier de verbluffende plannen ter download

 

We zetten de voor- en nadelen voor het overzicht even op een rij:

 

De voordelen van groene waterstof

 • Waterstof geeft ons de mogelijkheid om schone energie op te slaan en te bewaren.
 • Waterstof laat zich redelijk eenvoudig transporteren.
 • Het aardgasnetwerk in Nederland leent zich uitstekend voor een waterstof toepassing.
 • Het is een alternatief voor woningen waar warmtepompen geen uitkomst bieden.
 • Er komt geen koolmonoxide vrij bij de verbranding van waterstof.
 • Geleidelijk kunnen we er diverse vervoersmiddelen mee aandrijven die alleen warmte en waterdamp zullen uitstoten.

 

De nadelen van groene waterstof

 • Omzetverlies, er zal ongeveer 30% energie verloren gaan bij de productie van waterstof.
 • Waterstof is duur (hoog verbruik) want waterstof heeft een lagere energiedichtheid dan aardgas. 
 • Er zal door de lagere energiedichtheid meer volume aan product moeten worden aangeboden. 
 • Er is meer waterstofgas nodig ten opzichte van aardgas wat leidt tot hogere transportsnelheden van gas binnen de toestellen. Tweaks aan installaties zijn dus een noodzaak. Denk aan een ander soort ketel of een aangepaste brander.
 • We putten onze ervaring uit een pril stadium van deze toepassing en een gewogen benchmark is dus nog niet echt mogelijk. 
 • Het is nog een vergezicht waar vele fijnmazige stappen zullen moeten worden gezet voor een echte energietransitie.

 

Wegen de voor- en nadelen van waterstof op tegen andere alternatieve dragers? Wat brengt volgens u de toekomst en wat betekent dat voor de installatiebranche?

Interessant artikel? Lees ook: Dit artikel over stoken en koken met waterstof

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Vaktechnisch

Informatie voor professional en bedrijf op het snijvlak van vakinhoudelijkheid en actualiteit.