Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Installatietechniek

Het succes van installatietechniek begint met duurzame inzetbaarheid van kennis

24-10-2019, 16:39
Het succes van installatietechniek begint met duurzame inzetbaarheid van kennis

Duurzame inzetbaarheid van installateurs is grote noodzaak binnen de installatiebranche. De installatiesector zit enorm in de lift, want zowel de energietransitie als Internet of Things genereert meer werk voor installateurs. Innovatieve technieken en gekwalificeerde vakmensen zijn doorslaggevende factoren voor succes. Welke belangrijke bijdragen leveren deze factoren binnen de installatietechniek en hoe wordt operational excellence bereikt door de duurzame inzetbaarheid van de installatietechnicus?

De rol van de installateur
Innovatie en duurzame technieken vragen om nieuwe competenties van installateurs. Dit betekent dat zijn of haar rol verandert. Waar technologie steeds slimmer wordt gemaakt, blijven oplossingen voor de installatiesector vaak uit. Slimme installatietechniek blijft voornamelijk uit vanwege een chronisch tekort aan techneuten en gebrek aan efficiëntie. Tijd en geld worden bespaard door te innoveren en te leren van faalmomenten. Dit geldt voor zowel producten als werkprocessen en dat maakt de installatietechniek slimmer en sneller.

Slimme systemen alleen zijn niet genoeg
Innovatie is noodzakelijk, dat is geen geheim. De sector kampt met stijgende personeelskosten, materiaal schaarste en meer arbeidsplekken dan mensen. Het dwingt installatiebedrijven anders na te denken over hoe processen beter kunnen. Innovatieve oplossingen op het gebied van verlichting, verwarming, ventilatie en andere slimme systemen zijn niet voldoende om eerdergenoemde problemen op te lossen.

Zorgen voor wat je hebt
Deskundige installateurs zijn nog altijd cruciaal in het arbeidsproces. Toch is er krapte wat de werkdruk voor de installateurs enorm verhoogt. Het is een kip-ei situatie. In het ergste geval leidt dit tot langdurig ziekteverzuim. Tekorten kunnen worden opgelost door het aantrekken van vakbekwame mensen. Dat antwoord kennen we, het is zoeken naar een speld in een hooiberg want in deze hoogconjunctuur is iedereen aan het werk. Scholing, betrokkenheid vanuit werkgevers, maar ook een prettige werkomgeving en de juiste balans tussen privé en werk dragen bij aan de duurzame inzetbaarheid van installateurs in dienst. Houden wat je hebt is het devies, en er héél goed voor zorgen.

Specialisatie van wat je doet
Daarnaast is het belangrijk het huidige personeel op te leiden ten aanzien van de duurzaamheidstransitie, een nieuw antwoord op een economische behoefte binnen een markt in transitie: specialismen. De vraag om specialistische installateurs die weten wat te doen bij het plaatsen en onderhouden van warmtepompen, waterstof installaties, domotica, zonnepanelen en laadpalen. De installatietechnicus is onderhand een programmeur.

Innoveer het werkproces
Achterblijven in hoogtijdagen heeft grote gevolgen voor installatiebedrijven. Inzetten op innovatie is voor de installatiesector van groot belang ter voorkoming van een slechte financiële positie. Procesinnovatie draagt bijvoorbeeld bij aan efficiëntere en snellere processen. Operational excellence is altijd een onderscheidend vermogen geweest: snel, goed en efficiënt werk afleveren. Echter is de combinatie van personeelstekort en hoge werkdruk een enorme bottleneck. Betere werkvoorbereiding is een optie, met de juiste hulpmiddelen wordt de cohesie met andere partijen versterkt en nemen faalkosten af. Aangezien ook de aanbestedingsprocessen veranderen, liggen er voor installateurs nu kansen om mee te denken. Daarmee krijgen installateurs een prominentere positie in het proces en dat is al jaren een ambitie van deze mooie sector. Samenwerken lijkt de enige oplossing voor nu maar wel in combinatie met een goed opgeleid team van tevreden werknemers met een specialisme.

Doe mee en word lid van onze LinkedIn-discussiegroep
Geen enkele update missen of actief meedoen met de discussie hoe de duurzaamheid van installateurs te verbeteren? Volg onze bedrijfspagina of word lid van onze LinkedIn-groep.

Meer over deze onderwerpen

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Vaktechnisch

Informatie voor professional en bedrijf op het snijvlak van vakinhoudelijkheid en actualiteit.