Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Uncategorized

BIM, BENG, de beurs: trends 2020

10-02-2020, 17:50
BIM, BENG, de beurs: trends 2020

De beurs in thema’s

  • Wet en regelgeving:  één jaar tot ingang BENG
  • Verduurzaming: De installatiebranche moet eerder in het proces zitten
  • Nieuwe kracht: Jong bloed is van groot belang voor de sector
  • BIM: Omscholen en investeren want BIM is een blijvertje

Wet & regelgeving
Vanaf 1 juli 2021 moeten alle vergunningaanvragen voor nieuwbouw, zowel woning- als utiliteitsbouw, voldoen aan eisen voor BENG. Weinig mensen zal het zijn ontgaan en daarom ook bij VSK een groot thema dit jaar. BENG vervangt de EPC, het grootste verschil is dat de EPC, ook wel de energieprestatie coëfficiënt, bestaat uit één getal en de BENG, bijna energieneutrale gebouwen, uit drie. BENG heeft drie indicatoren: energiebehoefte, primair fossiel gebruik en aandeel hernieuwbare energie. Dit is een groot verschil met het eenzame cijfertje van de EPC omdat BENG zo beter aansluit bij de installaties. 

Verduurzaming
De sector mag prominenter aanwezig zijn, eerder in het traject. BENG gaat tenslotte over de energiebehoefte van gebouwen minimaliseren. Iets waar de sector al heel hard mee bezig is – ooit gehoord van een warmtepomp? Vloerverwarming?

Nieuw kracht
De sector blijft groeien, de grote verduurzamingsopgave komt eraan en de installateur wordt een integraal onderdeel van het gehele proces. Het personeelstekort zal voorlopig aanhouden. Op de beurs werd er vol lof gesproken over de slimme nieuwe generatie. Wie zijn die mensen eigenlijk? Niet zonder reden natuurlijk, de jongeren die nu van de opleidingen af komen zijn breed geschoold. Vandaag de dag moet de installateur in spe dus iets weten over slimme techniek en de energietransitie. Men begrijpt, deze jongeren zijn van levensbelang voor een sector die zo hard groeit.

BIM
Groot thema op de VSK beurs: BIM – hoe mensen op te leiden, om te scholen, aan te nemen. BIM – twintig procent van je personeel wil het wel, geëvenaard aan de twintig procent die het absoluut niet wil. BIM – het is geen kwaad maar een groot goed, vertelden de sprekers. Dat het duur is en tijd kost en ingewikkeld blijft moet maar geïncasseerd worden. Waarom? Want BIM komt eraan en daar doe je niets aan.

Voorlopig bij Vaktechnisch
De komende tijd zijn dit, onder andere, de grote thema’s waar Vaktechnisch zich in gaat verdiepen. Niks missen over de ontwikkeling in de sector? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

 

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Vaktechnisch

Informatie voor professional en bedrijf op het snijvlak van vakinhoudelijkheid en actualiteit.