Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Installatietechniek

De stand van zaken rondom de zon

21-02-2020, 10:10
De stand van zaken rondom de zon
Photo by Bryan Goff on Unsplash

De stand van zaken rondom de zon

  • Inmiddels telt Nederland 23,6 miljoen zonnepanelen.
  • Het vermogen van zonnestroom in Nederland is enorm gestegen.
  • De verduurzaming gaat steeds sneller in Nederland.
  • De steden spelen een grote rol in deze duurzame opgave.
  • Naast zonnestroom speelt windenergie ook een prominente rol.
  • Het elektriciteitsnet blijft toch wel belangrijk.

Vermogen gegroeid
Het zonnestroom vermogen in Nederland is in 2019 nog eens met 53% verhoogd. Daarmee is Nederland wereldwijd een voorloper volgens Rolf Heynen, CEO van Dutch New Energy Research. Dat komt niet als een verrassing als je bedenkt dat Duitsland eerst nog moet overstappen op gas omdat een groot deel nog loopt op oliegestookte verwarmingen. Ondertussen is Nederland volop bezig met de volgende stap.

Versnelling van de verduurzaming
Uiterlijk 2030 zou de gaskraan dicht gaan, totdat minister Wiebes (economische zaken) besloot daar 2022 van te maken. Inmiddels telt Nederland 23,6 miljoen zonnepanelen, waarvan er in 2019 alleen al 8,1 miljoen werden geplaatst. De organisatie van het muziekfestival Lowlands liet weten te beginnen aan de grootste zonne parkeerplaats ter wereld. Het grasveld in Biddinghuizen zal 90.000 zonnepanelen tellen.

Urbane verduurzaming
De Amsterdamse daken zullen een betekenisvol bestaan krijgen. Alle daken in de hoofdstad zullen vroeg of laat plaats moeten maken voor zonnepanelen. Daarnaast moeten alle nieuwbouw daken 60 millimeter regenwater op kunnen vangen om te compenseren voor extreem weer. Niet alleen Amsterdam is hiermee bezig, zo werd eind vorig jaar in midden Groningen het grootste zonnepark van Nederland aan het elektriciteitsnet aangesloten. Zoals eerder vermeld, is Coolblue bezig met het verkopen, installeren en opleiden tot installateur van zonnepanelen. Dat is niet zo gek gezien zonnepanelen- en windturbine installateurs tot de snelst groeiende banen horen.

Windenergie
Het nieuwe provinciebestuur, dat eind vorig jaar aantrad, heeft een ambitieus doel voor Amsterdam. Waar nu nog 20 procent van de stad draait op zon of windenergie moet dat in 2030 80 procent zijn.

Nog een kleine kanttekening
Volop goed nieuws. Ook dat moet kunnen. Meer windturbines en meer PV panelen leiden tot meer banen. En jazeker, ook tot een grotere marktwaarde van de installatiesector. Het liefst was dit artikel hier gestopt maar er hangen nog wel wat wolkjes in de lucht. In dit geval de grootte van het elektriciteitsnet dat de verduurzamingsslag niet kan bijbenen. 

Nederland is ambitieus als het om de verduurzamingsopgave gaat. Het lukt ook maar de bureaucratie staat ons soms nog in de weg. Investeerders moeten bijvoorbeeld in bepaalde gevallen tot zeven jaar wachten voordat er een paal de grond in gaat. 

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Vaktechnisch

Informatie voor professional en bedrijf op het snijvlak van vakinhoudelijkheid en actualiteit.