Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Energie

Groen gas groeit

24-02-2020, 20:58
Groen gas groeit

Klimaatneutraal

In 2050 moet Nederland klimaatneutraal zijn. Dit heeft grote gevolgen voor de sector. In de komende jaren moeten er 7 miljoen woningen en 1 miljoen gebouwen van het gas af. Daarvan moet de eerste anderhalf miljoen huizen al per 2030. Nieuwbouw zal worden opgeleverd zonder gasaansluiting, er zijn diverse subsidies en regelingen voor isoleren en warmtepompen.

De cv-ketel blijft

Maar niet alle gebouwen kunnen zomaar van het gas af, althans het kan wel maar dat is niet realistisch. Voor monumentale panden geldt dat er niet in muren geboord of gehamerd kan worden. Vaak zijn oude panden slecht geïsoleerd waardoor lage temperatuur verwarming en een warmtepomp niet mogelijk zijn. In de binnenstad is het dan weer moeilijk om een warmtenet of een warmtepomp te plaatsen omdat er weinig ruimte boven en onder de grond is. Andersom is het elektriciteitsnet op het platteland vaak te mager waardoor zonnepanelen en warmtepompen niet altijd een mogelijkheid zijn omdat ze kunnen zorgen voor overbelasting van het netwerk

Groen gas

In dat geval moeten we over naar groen gas. De gaskraan in Groningen gaat dicht maar de cv-ketel blijft staan. Groen gas is afkomstig van restproducten rioolslib, mest of tuinafval. Het is biogas dat gezuiverd totdat het dezelfde kwaliteit heeft als aardgas. Dit jaar alleen al moet 14 procent alle energie afkomstig zijn van duurzame bronnen. Hierbij speelt groen gas een belangrijke rol. Dit jaar zou groen gas al zeven procent van de hernieuwbare energiedoelstelling in kunnen vullen. Groen gas is een onderdeel van een duurzame toekomst. Naast de warmtepomp, vloerverwarming en stadsverwarming blijven en cv-ketel en de verwarming voorlopig gewoon staan. Voor monumentale panden, binnensteden en op het platteland zal het in ieder geval een belangrijk onderdeel van de verduurzaming zijn.

Wat betekent dit voor de branche?

De warmtepomp kan de cv-ketel vooralsnog niet weg concurreren. Het zou een verkeerde inschatting zijn om de cv-ketel al helemaal de rug toe te keren. Groen gas is vooralsnog een onmisbaar onderdeel voor de verduurzamingsopgave en dus ook voor de installatietechniek.

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Vaktechnisch

Informatie voor professional en bedrijf op het snijvlak van vakinhoudelijkheid en actualiteit.