Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Installatietechniek

Hoe beïnvloedt 5G de installatietechniek?

28 februari, 15:47
Hoe beïnvloedt 5G de installatietechniek?
Photo by Markus Spiske on Unsplash
  • The Internet of Things is de verbinding van alledaagse apparaten, onderling en met het internet. Dit kan, dankzij 5G, een grote rol spelen in de digitalisering van de installatiesector. 
  • 5G kan the Internet of Things naar een hoger niveau tillen. Slimme apparaten worden nog slimmer en sneller. 
  • Er zijn standaarden nodig voor een goede implementatie van zowel 5G als the Internet of Things.
  • 5G roept vragen op.

Internet of Things
The Internet of Things (IoT) is een systeem van alledaagse apparaten die onderling met elkaar en met het internet verbonden zijn. Uiteindelijk kan het gaan om haarborstels, thermostaten, broodroosters, als het maar een chip heeft die data opslaat. Data opslaan en verwerken heeft een ietwat negatieve lading. Er is iets voor te zeggen dat niet alles dat met het internet verbonden kán worden, ook verbonden móét worden. Maar IoT kan veel kansen bieden, onder andere voor installatietechnische apparaten.

 

De mogelijkheden van 5G
Met 5G nemen de mogelijkheden voor the Internet of Things toe. Slimme machines kunnen makkelijker met elkaar communiceren. De installatiesector is in rap tempo aan het digitaliseren en naar verwachting pakt 5G hier de rol van katalysator. 

 

Installatietechniek
In de installatietechniek kan misschien wel ieder apparaat baat hebben bij IoT. Klimaat- en sanitair systemen die aangeven dat onderhoud nodig is – voordat onderhoud nodig is. Sensoren in materialen als beton of ijzer om de conditie van het materiaal bij te houden. Slim gereedschap, zoals eerder gezegd, als er maar een chip in zit die data opslaat. IoT laat de preventie toenemen. Niet alleen wordt het product duurzamer omdat er minder stuk gaat, ook de service kan sneller en doelgerichter geleverd worden.

 

Standaarden
Zoals alles met het internet .. is het iets te mooi om waar te zijn. Het is terecht om enthousiast te zijn over 5G en IoT maar een kritische blik is ook belangrijk. De vuistregel luidt: alles dat met het internet verbonden is, kan gehackt worden. Dus ook IoT apparaten. Daarom moeten er standaarden komen over de data die wordt opgeslagen, hoe dat verwerkt wordt en met wie het gedeeld wordt.

 

5G achtergrond
In een notendop: 5G is de vijfde generatie van het mobiele netwerk. 5G is sneller en sterker dan 4G. De frequentie van 5G is hoger, wat betekent dat de capaciteit groter is. Dit maakt echter het bereik slechter waardoor er meer zenders geplaatst moeten worden om het goed te laten werken. In 2019 werd 5G voor het eerst op grote schaal ingezet. Dit zorgde voor weerstand van milieuactivisten omdat de straling mogelijk schadelijk is voor mensen, dieren en het milieu. Huawei, een Chinees tech bedrijf, is de wereldleider in 5G infrastructuur. De Verenigde Staten waarschuwt voor Chinese spionage en weigert Huawei toegang te geven tot de Amerikaanse markt. In Nederland heeft KPN ze wel toestemming gegeven, maar niet tot de kern. Theorieën over gezondheidsrisico’s, dataveiligheid en spionage zijn niet vorzien van bewijs en de uitspraken zijn niet onderbouwd.

Wil je op de hoogte zijn en blijven van de laatste ontwikkelingen?
Volg Vaktechnisch op LinkedIn:

Deel dit artikel

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Vaktechnisch

Informatie voor professional en bedrijf op het snijvlak van vakinhoudelijkheid en actualiteit.