Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Installatietechniek

Data loont: investeren in PV panelen bedrijf

2 maart, 18:11
Data loont: investeren in PV panelen bedrijf

Eerder dit jaar investeerde Vattenfall voor een tweede keer in Solytic, een Duits PV panelen en softwarebedrijf. Het bedrijf is gespecialiseerd in data management van zonnepanelen door gebruik van kunstmatige intelligentie. De investering zegt iets over de bijzondere combinatie die noodzakelijk blijkt voor een duurzame toekomst: data en KI. 

Sinds 2017 ontwikkelt het bedrijf software dat gebruik maakt van kunstmatige intelligentie die de werking van zonnepanelen optimaliseert. Hiervoor wordt er data vanuit de panelen opgeslagen en geanalyseerd door de software. Zo worden zwakke plekken eerder ontdekt, kunnen reparatiekosten omlaag en kan uiteindelijk de volledige scope ten aanzien van onderhoud worden geautomatiseerd.

De vraag naar zonnepaneel installateurs blijft stijgen, het moment dat de gaskraan dicht gaat komt steeds dichterbij en de gemeenten beginnen het klimaatakkoord op te pikken. Kijk naar Amsterdam, in de hoofdstad moeten uiteindelijk 430.000 woningen op zonne energie draaien. Gezien de omvang van de huidige verduurzamingsopgave zal -in ieder geval- een gedeeltelijke automatisering van onderhoud nodig zijn.

De klimaatcrisis werkt als katalysator op wet- en regelgeving, digitalisering en innovatie. Het is niet langer afdoende om ad hoc te werk te gaan in een rap veranderende wereld. Het balanceren van een verduurzamingsopgave, personeel en digitalisering kan alleen door een allesomvattende strategie te hanteren.

Deel dit artikel

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Vaktechnisch

Informatie voor professional en bedrijf op het snijvlak van vakinhoudelijkheid en actualiteit.