Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Grada Krukkeland, Manager Personeel en Organisatie
VT Talk

Ik mis de positieve vibe die bij techniek hoort

Grada Krukkeland, Manager Personeel en Organisatie Lomans Groep

Lomans raison d’être begint bij eigen praktijkonderwijs

Grada Krukkeland is Manager Personeel en Organisatie bij Lomans Totaalinstallateur. In haar functie heeft Krukkeland direct te maken met het grote personeelstekort binnen de sector. “De theorie over de producten sluit niet meer aan op de ontwikkelingen in de praktijk. Jongeren leren op school oude technieken.” Daarom besluit Lomans een eigen praktijkschool op te richten. In september gaan de deuren open. “Jongeren moeten het ervaren. We moeten het onze medewerkers laten zien en erover laten praten. Laat ze praten en de passie spat eraf.” Lomans zit gevestigd in Amersfoort en Capelle aan den IJssel.

Talent retentie, hoe doen jullie dat? Hoe blijf je relevant en interessant?“

Er is inderdaad een schaarste aan technische medewerkers. We zitten allemaal in dezelfde vijver te vissen. Dat is ongelooflijk moeilijk. Daarnaast willen we allemaal jong aanstormend talent. Om dit te vinden moeten we jonge mensen enthousiast maken. Dit begint lang voordat ze starten in de installatietechniek. De actie daartoe begint daarom bij Lomans al op de basisscholen met gastlessen. We laten ouders ook de techniek zien en nodigen groep acht uit om bij ons langs te komen in de techniekweek. Middelbare scholieren nodigen we uit om bij ons snuffelstage te komen lopen.”

“Mensen moeten kennis kunnen maken met techniek, een kijkje in de keuken krijgen. Niet alleen potentiële medewerkers maar ook ouders en kinderen. Daarom maken jongeren als ze bij ons langskomen technische opdrachten. Ze leren een lampje op een zonnecel te plaatsen of hoe een waaiertje werkt. Hoe ze het technisch kunnen laten werken. Dat kan natuurlijk door filmpjes online te zetten maar de mensen in huis halen werkt uiteindelijk het beste. Ze moeten het ervaren.”

Opleiden, eigen academie, extern, wat is de inhoud om relevant te zijn en te blijven?

“De laatste jaren zijn er snelle ontwikkelingen. We zien dat het onderwijs onvoldoende aansluit bij de praktijk. Als er vandaag een nieuw beveiligingssysteem op de markt komt dan staat dat nog niet in de schoolboeken. Maar in de praktijk gebruiken we het systeem wel. Daarom zijn wij een eigen praktijkschool begonnen. Wij zetten ons langer in binnen het MBO en nu zijn we zelf begonnen met een Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL). Leerlingen werken vier dagen bij ons en ze hebben een dag les. MBO niveau twee en drie duren beide drie jaar. Daarna stromen ze door naar niveau vier. In totaal zijn ze wel vier of vijf jaar bezig. Bij afronding ontvangen ze een volwaardig diploma. Wat ze leren kunnen ze meteen in de praktijk toepassen. Dat beklijft beter.”

Kunnen we in de sector nog doorgroeien zonder personeel?

“Ja en nee. We hebben natuurlijk medewerkers nodig voor de verduurzamingsslag. Je hebt hiervoor veel verschillende disciplines nodig en vaak zijn dat ook HBO en WO functies. Met de verduurzaming is daar echt veel te winnen, Het is voor jongeren aantrekkelijk omdat deze opgave de toekomst is en met techniek maak je daar het verschil tussen wél en niet duurzaam. Daarbij zitten gelukkig ook veel vrouwen, bij BBL missen we nog de helft van de beroepsbevolking, we missen die vrouwen.”

Wat mist er in de huidige berichtgeving?

“Ik mis de positieve vibe die bij techniek hoort. Het heeft nog steeds geen sexy imago terwijl het een fantastisch product is. Daarnaast ben je verzekerd van een goed salaris, leuke collega’s en mooie projecten. Techniek maakt het verschil bij projecten, niet alleen de schil die er omheen zit. Als het licht niet werkt of de verwarming doet het niet merk je het gelijk.”

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Lomans Groep

Lomans Groep heeft alle specialismen onder één dak; elektrotechniek, werktuigbouw en intelligente technieken en onze markt reikt zich tot alle soorten gebouwen. Onze focus ligt op de lange en dus duurzame termijn.

Lomans Groep is thuis in alle fases van…