Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Installatietechniek

Technische vrouwen in cijfers

6 maart, 18:29
Technische vrouwen in cijfers

Vrouwen volgen minder snel een technische opleiding dan hun mannelijke tegenhanger.  Dit geldt voor ieder opleidingsniveau, al kiezen meer vrouwen binnen het wetenschappelijk onderwijs voor een technische opleiding. Binnen het MBO is het verschil het grootst. Terwijl juist die MBO’ers zo hard nodig zijn om het personeelstekort binnen de sector aan te vullen.

Voor het overzicht alle cijfers over technisch getalenteerde vrouwen op een rijtje:

29.000

vrouwen zijn in opleiding binnen het VMBO
Van die vrouwen heeft slechts vier procent gekozen voor een studie in de techniek. Dit is een stijging ten opzichte van voorgaande jaren. In het schooljaar 2018-2019 is het aantal vrouwen die een VMBO diploma behaalden binnen de bètatechniek gestegen van 600 naar 845.

8%

van die vrouwen stroomt door naar een bètatechnische MBO opleiding
In 2008 was dit zes procent. Dit is een belangrijke groep voor de techniek omdat hier het grootste deel van het personeelstekort zit.

Binnen Nederland wordt meer geïnvesteerd in opleidingen om zo meer jongeren aan te trekken. Grada Krukkeland, Manager Personeel & Organisatie bij Lomans vertelde onlangs in een interview met Vaktechnisch dat vrouwen misschien wel de sleutel zijn tot het opvullen van het tekort:

“We hebben natuurlijk medewerkers nodig voor de verduurzamingsslag. Je hebt hiervoor veel verschillende disciplines nodig en vaak zijn dat ook HBO en WO functies. Met de verduurzaming is daar echt veel te winnen, Het is voor jongeren aantrekkelijk omdat deze opgave de toekomst is en met techniek maak je daar het verschil tussen wél en niet duurzaam. Daarbij zitten gelukkig ook veel vrouwen, bij BBL missen we nog de helft van de beroepsbevolking, we missen die vrouwen.”

42%

van de bètatechnische studenten op WO niveau is vrouw
Op HBO niveau is dat 26,2 procent.

Kortom..

1.527.000

201.000 daarvan waren vrouwen, dit was een stijging van 24 procent ten opzichte van 2013. Geen slechte score op zich. Maar dan… van alle werkende vrouwen is slechts zes procent werkzaam binnen de techniek, bij werkende mannen is dit 32 procent. Een aardige inhaalslag mag hier gemaakt worden. Laat dat dan de gedachte zijn op de internationale dag van de vrouw.

Wil je op de hoogte zijn en blijven van de laatste ontwikkelingen?
Volg Vaktechnisch op LinkedIn:

Deel dit artikel

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Vaktechnisch

Informatie voor professional en bedrijf op het snijvlak van vakinhoudelijkheid en actualiteit.