Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Fusies & Overnames

Consolideren is kennis, kunde en schaal toevoegen

12-03-2020, 16:50
Consolideren is kennis, kunde en schaal toevoegen
Beeld: Unsplash

Het succes van de installatiebranche zet aan tot verkoop en overname zo blijkt uit recente bewegingen van bedrijven binnen de sector. Consolidatie is de indicator van het succes maar geeft ook blijk van de nijpende tekorten. Het is immers de enige wijze om exponentiële groei door te maken.

Overnames worden deels voortgedreven door de vraag naar talent waarbij grote marktspelers op die manier kostbaar gespecialiseerd personeel aan zich weten te binden. Expansie met specialismen zorgt daarbij voor schaalbaarheid. In de afgelopen jaren is ook de complexiteit en de omvang van projecten toegenomen. Er is nogal wat voor nodig om mee te kunnen in die race.

Marktleiders als Croonwolter&dros, Unica en ENGIE Services enzovoorts kunnen van middelgrote spelers concurrentie verwachten zeker als de installatiequote, blijft toenemen. Overname wordt binnen de sector omwille van de groei gedaan voor de bestendiging van de businessmodellen en de strategische positie.

Het wachten is op de eerste onorthodoxe overnamen waarbij technologie op de voorgrond treedt en de installatiebedrijven zich gaan richten op slim design, machine learning en IoT. Een dergelijke trend zien we binnen andere sectoren al voltrekken zoals bij grote advieskantoren die designstudio’s overnemen om een volledig spectrum aan klanten voor te kunnen leggen.

Bij huidige overnames binnen de installatiebranche worden de eerste silo’s al doorbroken, waar ligt de grens van hun aanbod?

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Vaktechnisch

Informatie voor professional en bedrijf op het snijvlak van vakinhoudelijkheid en actualiteit.