Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Wet- en regelgeving

Wat de Corona crisis betekent voor de installateur

13-03-2020, 18:08
Wat de Corona crisis betekent voor de installateur

In het kort:

  • Afgelopen donderdag was een historisch slechte dag voor beurzen wereldwijd als reactie op de Corona crisis
  • Installateurs worden door bedrijven geweerd uit angst voor verspreiding van het Coronavirus
  • Marktverwachtingen voor  de installatiesector gaven al een kleine krimp aan, maar de sector blijft onmisbaar in de verduurzamingsopgave
  • De huidige situatie wordt regelmatig vergeleken met vorige crises maar deze is daadwerkelijk heel anders

 

Afgelopen donderdag leden de beurzen wereldwijd historische verliezen. Sinds de ‘zwarte maandag’ van 1987 is er niet zo’n grote val geweest. Het plotselinge vertrouwensverlies van consumenten en producenten door de Corona Crisis hakt erin. Over de hele wereld gaan langzaam landen op slot. Volgens analisten zit een herstel er voorlopig niet in. Wat betekent dit voor de installatiesector? En wat als de uitbraak van het Coronavirus straks is ingedamd maar de markt niet herstelt?

Installateurs weren uit angst

Het onderhoud van technische installaties wordt uitgesteld door bedrijven, overheden en zorginstellingen uit angst voor verspreiding van het Coronavirus. Service en onderhoud wordt 

alleen nog toegestaan als het direct nodig is voor het primaire bedrijfsproces. 

Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, roept de overheid op installatiebedrijven te hulp te schieten: ‘De energietransitie wacht niet en daarbij hebben we de bedrijven in de technische sector keihard nodig. De overheid doet er goed aan om niet af te wachten en direct met steunmaatregelen te komen.’ Zo meldde de ondernemersvereniging donderdag op hun site

Forecast 2020 – 2024

De huidige crisissituatie is niet meegenomen in forecasts voor de komende jaren maar wel werd er voorspeld dat de economie iets bij zou trekken. Ook de woningbouw zou naar verwachting krimpen als een reactie op nieuwe wet- en regelgeving rondom stikstof en PFAS. Veelal was het sentiment dat de de installatiesector hier weinig van zou merken. Service en onderhoud is nog altijd nodig en net als de verduurzaming, laat de vergrijzing niet op zich wachten. In alle gevallen is installatietechniek een onmisbaar onderdeel hiervan.

Crisis

De situatie nu wordt vergeleken met de crisis uit 1987 en 2008. In 1987 beleefde de AEX haar slechtste dag ooit toen de beurs 12 procent daalde. Afgelopen donderdag was de op één na slechtste dag met een daling van 11 procent. 

Maar er zijn ook belangrijke verschillen met de huidige situatie en crises uit het verleden. In 2008 was de economische crisis een reactie op een de financiële markten. Nu is dat precies andersom. Door de uitbraak van het Coronavirus en de daaropvolgende quarantaine van grote delen van China kwamen industrieën stil te liggen waardoor de economie krimpt. De financiële markten reageren hierop door massaal aandelen te verkopen en over te gaan op betrouwbaardere beleggingen als staatsobligaties.

 

Meer over deze onderwerpen

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Vaktechnisch

Informatie voor professional en bedrijf op het snijvlak van vakinhoudelijkheid en actualiteit.