Zondagavond om 18.00 sloot alle horeca de deuren om pas 6 april weer open te gaan. Alle scholen zijn vanaf vandaag voor drie weken dicht, daarnaast alle crèches, sport- en fitnessclubs, sauna’s, sexclubs en coffeeshops. Ook voor installateurs verandert het dagelijks leven tijdelijk.

Alleen calamiteiten

De meeste installateurs hebben er voor gekozen om alle niet-urgente werkzaamheden tot 6 april op te schorten. Zij zullen alleen nog uitrijden bij calamiteiten: geen warm water, grote gas- en of waterlekkages.

Cruciale beroepen

Er zijn een aantal beroepen die als cruciaal zijn bestempeld voor de periode tot en met 6 april. Dit zijn beroepen binnen de zorg, politie, openbaar vervoer en brandweer. Het gaat erom dat de samenleving draaiende wordt gehouden gedurende deze periode. Mensen die werkzaam zijn in deze groep kunnen vooralsnog gebruik maken van de kinderopvang.

Vitale processen

Naast de cruciale beroepen zijn er bedrijven die zijn aangemerkt als cruciaal. Het gaat daarbij om ongeveer 100 bedrijven die al over op de hoogte zijn van deze status. Daaronder vallen ook: Landelijk transport en distributie, 

  • Elektriciteit; regionale distributie van elektriciteit; 
  • Internettoegang en dataverkeer; 
  • Drinkwatervoorziening; keren en beheren waterkwantiteit.

Voor nu voor de installateur

Dat betekent dat voor de komende tijd ook installateurs zo veel mogelijk thuis zullen blijven. Voor velen vervelend omdat het geen werk is, dat vanuit huis gedaan kan worden. En toch is het belangrijk. Door thuis te blijven, zal het aantal besmettingen met het Coronavirus minder snel oplopen waardoor er minder druk komt te staan op de zorg. 

Economie

Het kabinet neemt ook maatregelen om de economie zo veel mogelijk draaiende te houden. Zo kunnen bedrijven die in gevaar dreigen te komen een beroep doen op werktijdverkorting. Techniek Nederland, roept de overheid op installatiebedrijven te hulp te schieten: ‘De energietransitie wacht niet en daarbij hebben we de bedrijven in de technische sector keihard nodig. De overheid doet er goed aan om niet af te wachten en direct met steunmaatregelen te komen.’ Aldus Doekle Terpstra, voorzitter van de ondernemersvereniging, donderdag op hun site.