Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Coronavirus

De economie onder Corona voor installateurs: het mindere nieuws

01-04-2020, 13:44
De economie onder Corona voor installateurs: het mindere nieuws
Photo by Andy Li on Unsplash
  • Levering van materialen uit China is flink afgenomen;
  • Installateurs kunnen niet bij klanten komen;
  • Door een recessie blijven er veel projecten liggen;
  • Door een recessie komen er minder projecten van de grond; 
  • De verduurzaming zal misschien iets minder hard verlopen.

 

Toen het Coronavirus Nederland raakte was het nog onduidelijk hoe ingrijpend het zou zijn voor de samenleving. Inmiddels zit het land al ruim twee weken in een ‘intelligente lockdown’ en zal deze in ieder geval nog tot 28 april duren, al dan niet langer. Het op slot draaien van de samenleving heeft ook grote gevolgen voor installateurs: vakmensen die vanuit huis hun beroep niet kunnen uitoefenen. Maar ook mondiale gevolgen van de virusuitbraak hebben gevolgen voor Nederlandse installateurs. Wat betekenen het stilvallen van de industrie in China en een nagenoeg totale isolatie van de maatschappij voor installateurs?

 

Minder import

Medio februari ging het in de Rotterdamse haven al over de gestaakte import uit China. Het ging daar vooral over minder assortiment in kledingwinkels en een tekort aan mobiele telefoons en onderdelen. Maar installateurs zouden het ook snel merken, bijvoorbeeld bij zonnepanelen. Inmiddels komt de Chinese industrie weer op gang maar het zal even duren voordat die volledig is hersteld. Bovendien is er enige twijfel of de nieuwe cijfers uit China wel kloppen en of de heropleving van het virus niet ergers is dan zij aangeven.

 

Klanten in isolatie

Dan is er de angst van veel bedrijven dat zij niet bij de klanten kunnen komen. Veel kantoren hebben de deuren gesloten en zo werken alle medewerkers vanuit huis. In andere gevallen worden buitenstaanders door bedrijven zo veel mogelijk geweerd.

 

Economie en verduurzaming

Het CPB maakte afgelopen week bekend dat een recessie inmiddels onvermijdelijk is. In het minst erge geval gaat het om twee achtereenvolgende kwartalen waarin er een krimp is, in het ergste geval gaat de recessie door in 2021. Een recessie zou betekenen dat er minder projecten van de grond komen. In plaats van nieuwe projecten op te zetten moeten veel bedrijven eerst weer in het broodnodige investeren. 

 

Afgelopen week gaf de tweede kamer aan een aantal klimaatplannen voorlopig uit te stellen. Het gaat hier om de Urgenda-eisen: Nederland moet volgens deze eisen uiterlijk 2020 de CO2 uitstoot met een kwart verminderd hebben ten opzichte van 1990. Het kabinet liet weten op het moment andere prioriteiten te hebben. Zou dit een teken zijn dat ook de verduurzaming komt te lijden onder de Coronacrisis?

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Vaktechnisch

Informatie voor professional en bedrijf op het snijvlak van vakinhoudelijkheid en actualiteit.