Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Personeel

Talent retentie noodzakelijk tegen terugkerende tekorten

19-04-2020, 16:18
Talent retentie noodzakelijk tegen terugkerende tekorten
Photo by Shivendu Shukla on Unsplash

In het kort

  • Het UWV registreerde deze week een toename van het aantal WW-uitkeringen in maart ten opzichte van februari. Naar verwachting zal de stijging in april doorzetten.
  • De meeste aanvragen kwamen vanuit jongeren en uit de horeca, uitzendbureaus en de cultuursector – maar de installateurs voelen ook de economische klap van de Coronacrisis.
  • Het personeelstekort zal terugkeren omdat de bevolking vergrijst. Wanneer mogelijk is het belangrijk om personeel te behouden.

Stijging uitkeringen UWV

Deze week registreerde het UWV een toename van meer dan 10.000 WW-uitkering in maart ten opzichte van februari. Ten opzichte van maart vorig jaar is de stijging 53%. Het UWV verwacht in april een verdere stijging van WW-uitkeringen.

‘De maand maart kende twee gezichten. In de eerste helft viel de toeloop naar de WW nog mee. In de tweede helft van de maand zie je dat de arbeidsmarkt in de remmen gaat. Veel meer jongeren zijn in maart in de WW terecht gekomen. Ook zien we een forse stijging van het aantal nieuwe uitkeringen in de sector horeca en catering en de uitzendbranche. Deze twee houden met elkaar verband. Voor de maand april verwachten wij een verdere stijging van het aantal WW-uitkeringen,’ liet Rob Witjes, hoofd  arbeidsmarktinformatie bij UWV weten op de site van het instituut.

Bouw in Recessie

De grootste toename van WW-uitkering is onder jongeren en in de horeca, uitzendbureaus en in de cultuursector. Hoewel de installatiesector er niet tussen zit, voelt die de economische klap als gevolg van de uitbraak van het Coronavirus. Er dreigt voor de derde keer in 12 jaar een crisis aan te komen voor de bouw. Investeringen komen sterk onder druk te staan door een recessie. Volgens een rapport van het Economisch Instituut voor de Bouw zal een dergelijke crisis twee jaar duren en het bouwvolume met 15 procent dalen, waarbij er 40.000 banen verloren gaan.

Zelfs als de economie weer gaat groeien, wordt in de bouw nog een nasleep van de crisis gevoeld. Historisch is er een duidelijke relatie tussen de ontwikkelingen van het BBP en het bouwvolume.

Personeelstekort door vergrijzing

Eeuwenlang nam de Nederlandse beroepsbevolking toe maar in de laatste jaren is dat veranderd. Veel sectoren kampten met een tekort aan personeel. In de krappe arbeidsmarkt hadden veel installateurs een tekort aan technisch personeel. Als deze crisis doorzet hebben we landelijk nog te maken met een vergrijzende bevolking en zal het personeelstekort terugkeren.

Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, vermeldde onlangs op de site van de ondernemersorganisatie: “Ontwikkelingen als de energietransitie en de digitalisering zullen de komende tijd alleen maar belangrijker worden. De verwachting is dat de technieksector na deze crisis weer hard gaat groeien. We moeten daarom wel voorkomen dat er nú geen banen en bedrijven verloren gaan.”

Daarom is het voor de meesten aan te raden zo veel mogelijk gebruik te maken van steunmaatregelen als de NOW-regeling om personeel zo lang mogelijk in dienst te houden. Nood breekt wet en als mensen uit dienst moeten treden gaan ze opzoek naar sectoren waar er wel werk te vinden is en dan is het nog maar de vraag of ze na de crisis terugkeren.

Benieuwd naar alle steunmaatregelen voor ondernemers en werkgevers tijdens de Coronacrisis? Lees dan ook: De economie onder Corona voor installateurs: de hulpmiddelen.

Wil je op de hoogte zijn en blijven van de laatste ontwikkelingen?
Volg Vaktechnisch op LinkedIn:

Meer over deze onderwerpen

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Vaktechnisch

Informatie voor professional en bedrijf op het snijvlak van vakinhoudelijkheid en actualiteit.