Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Energie

Shell verlaagt dividend – wat betekent dit voor de energietransitie?

4 mei, 11:58
Shell verlaagt dividend – wat betekent dit voor de energietransitie?
Photo by Marc Rentschler on Unsplash

Voor het eerst sinds de tweede wereldoorlog verlaagt Shell zijn dividend. Zo kondigde het Nederland-Britse olieconcern op 30 april aan. De dividendverlaging werd tegelijk met de kwartaalcijfers bekend gemaakt. Sinds 2014 ontvingen beleggers ieder kwartaal 47 cent per aandeel, dat is nu verlaagd naar 16 cent per aandeel. De ingreep komt nadat de wereldwijde vraag naar olie met dertig procent is gedaald. Veel landen hanteren strenge lockdowns om de verspreiding van het nieuwe Coronavirus tegen te gaan waardoor auto’s minder gebruikt worden en er minder gevlogen wordt. In april daalden voor het eerst in de geschiedenis de olieprijzen zo hard dat de cijfers negatief werden – wat betekent dat het Amerikaanse olieconcern Brent Oil betaalde om van olievaten af te komen.

Heeft dit invloed op de energietransitie?

Het korte antwoord is ja. Eerst op korte termijn. De oliecrisis heeft op korte termijn een slechte impact op de energietransitie. Net als we aan het begin van de Coronacrisis zagen toen CO2 goedkoop werd, maakt de lage prijs het opkopen aantrekkelijk waardoor het weer in waarde stijgt. Hoewel de investeringen in hernieuwbare energie de afgelopen tien jaar snel zijn gestegen, vlakte dit in 2018 al af. De lage prijzen van CO2 en olie kan dit verder af laten nemen.

Op lange termijn zit het anders in elkaar. Allereerst omdat de energietransitie wettelijk is vastgelegd. Investeringen in hernieuwbare energie hebben waarde op lange termijn omdat deze over de komende dertig jaar veel ingevoerd worden. Deze crisis laat ook zien dat de olie-industrie niet geheel zonder risico’s is. “Never sell Shell,” was altijd de uitspraak op de beursvloer, dat zal nu niet meer zo snel geroepen worden.

Vooruitblik

Shell verwacht dat de economische impact van de huidige crisis nog enige tijd aan zal houden. Op korte termijn zal het concern kosten moeten beperken, zo werd er in maart al bekend gemaakt dat Shell het terugkoopprogramma ter waarde van dertig miljoen euro stopzet. Bij een terugkoopprogramma koopt een bedrijf uitstaande aandelen om het aantal beschikbare aandelen op de markt te verminderen. Het bedrijf kondigde onder meer aan uiterlijk 2050 energieneutraal te willen zijn en voorlopig “een evenwicht vinden tussen behoeften op korte termijn en doelstellingen op lange termijn,” om deze te kunnen behalen.

Wil je op de hoogte zijn en blijven van de laatste ontwikkelingen?
Volg Vaktechnisch op LinkedIn:

Deel dit artikel

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Vaktechnisch

Informatie voor professional en bedrijf op het snijvlak van vakinhoudelijkheid en actualiteit.