“Kan het aanpassen van ventilatiesystemen de verspreiding van het coronavirus voorkomen?” Techniek Nederland, de brancheorganisatie van installateurs en technische dienstverleners, stelde deze vraag in een brief aan Jaap van Dissel, directeur van het RIVM. De aanleiding was de aankondiging van het versoepelen van de maatregelen rondom het Coronavirus. Woensdag kondigde het kabinet een versoepeling van de maatregelen aan. Vanaf 11 mei gaan de basisscholen en kinderdagverblijven weer open en kunnen de contactberoepen (kappers, nagelstylisten) weer aan het werk.

Besmetting via de lucht

REHVA, de Europese vakorganisatie voor ventilatie, verwarming en airconditioning, publiceerde onlangs een rapport waarin zij zorgen uitten over besmetting via de lucht. Omdat er vooralsnog weinig onderzoek hiernaar gedaan is voor het nieuwe Coronavirus zijn zij uitgegaan van data betreffende andere Coronavirussen.

Techniek Nederland vermeld dat installateurs en technisch dienstverleners veel vragen krijgen over de verspreiding van Corona binnen gebouwen. De brancheorganisatie vraagt om meer duidelijkheid over deze vorm van overdracht en of de adviezen van REHVA opgevolgd moeten worden.

Technische installaties tegen virusverspreiding

Technische installaties hebben in het verleden geleid tot een gezondere leefomgeving en hogere levensverwachtingen. Neem bijvoorbeeld Legionella, sinds de laatste grote uitbraak in 1977 zijn er voor installateurs standaarden ingevoerd en zijn er sindsdien niet of nauwelijks nog uitbraken geweest. In Europa geldt dat er 10 tot 15 gevallen van Legionella zijn per miljoen inwoners.

Techniek Nederland geeft aan dat de urgentie van de vragen hoog is omdat de eerste openbare ruimtes 11 mei (op moment van publicatie over vier dagen) al open gaan.

Adviezen REHVA

De adviezen van REHVA hebben voornamelijk betrekking tot de ventilatie en luiden als volgt:

Gebouwen meer ventileren;
‘S Nachts en in het weekend blijven ventileren op een lagere snelheid;
Extra ventileren door ramen open te zetten;
Toiletten 24 uur per dag ventileren;
Garandeer onderdruk in toiletruimten;
Spoel toiletten met gesloten deksel.

Wil je op de hoogte zijn en blijven van de laatste ontwikkelingen?
Volg Vaktechnisch op LinkedIn: