Een betere naam dan ‘Solar Roof’, hadden ze niet kunnen bedenken bij Tesla. De Amerikaanse producent van elektrische auto’s  ontwierp een dak dat volledig uit zonnepanelen bestaat. Bij de installatie worden de dakpannen ingeruild voor dunne zonnepanelen waardoor het hele dak in staat is zonne-energie op te wekken.

Productie zonnedaken

Tesla kondigde onlangs aan een productie van 4 megawatt per week te kunnen halen, omgerekend is dit genoeg voor 1000 huishoudens. Maar de bottleneck zit voor het bedrijf niet in de productie maar in de installatie. Om 1000 zonnedaken te kunnen installeren, zijn er 1000 installatie teams nodig. Doorgaans duurt een installatie van een dergelijk dak twee weken, terwijl dit voor traditionele zonnepanelen één week kost.

Meer installateurs nodig

Tesla zegt voortdurend installateurs aan te nemen om hun quota van 4 megawatt per week aan installaties te kunnen halen. Daarmee sluit Tesla aan bij bedrijven als Coolblue die de overstap maken naar schone energie voorzieningen. Bij beide bedrijven is de productie en de installatie in-house. Het Amerikaanse ‘Bureau of Labour Statistics’ bracht in 2019 een rapport uit waarin stond dat zonnepaneel en windturbine installateurs tot twee van de snelst groeiende banen behoren.

Solar Roof zegt de laagste kosten per Watt aan te bieden en dat de zonnepanelen in prijs vergelijkbaar zijn met traditionele installaties. De zonnepanelen van Tesla zouden sterker (en daarmee duurzamer) zijn dan traditionele dakpannen.

Wil je op de hoogte zijn en blijven van de laatste ontwikkelingen?
Volg Vaktechnisch op LinkedIn: