Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Overheidsinstellingen

PI Dordrecht als eerste Rijksoverheidsobject van het gas af

Bron: www.spie-nl.com 11-05-2020, 10:30
PI Dordrecht als eerste Rijksoverheidsobject van het gas af
Bron: SPIE

De Penitentiaire Inrichting in Dordrecht is negen mei afgesloten van het aardgasnet en is daarmee de eerste PI van Nederland die gebruik maakt van een andere warmtebron dan aardgas.

Met duurzaamheidsdoelstelling om overheidsobjecten van het gas af te sluiten en te verwarmen door middel van duurzame energie voor ogen, startte adviseur Smits van Burgst in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf, in 2017 met het onderzoek naar het beste alternatief. HVC, leverancier van stadsverwarming, startte vervolgens in de zomer van 2019 met de aanleg van het leidingstelsel naar de PI. SPIE kon in januari van dit jaar aan de slag met de werkzaamheden bij de PI om de aansluiting te realiseren.

Concreet hield dat in dat de bestaande installatie werd omgebouwd en werd aangesloten op het warmtenet. Om dit mogelijk te maken zijn vanuit de bestaande technische ruimten de transportleidingen via de schacht door het terrein gevoerd naar de verschillende invoerpunten in de verschillende bouwdelen. Vanwege de nieuwe watertemperaturen zijn de verdelers in de technische ruimten vernieuwd.

Melle van Meer, projectleider van SPIE vertelde op de site van de specialist: “De uitdaging zat ‘m in dit project in het feit dat de omgeving operationeel moest zijn en blijven. Daarvoor was intensief contact en overleg nodig met de PI. De goede uitwerking daarvan heeft geresulteerd in een geslaagd project.”

Martijn de Ruijter, commercieel verantwoordelijk voor dit project, vindt het gemeenschappelijke doel van het Rijksvastgoedbedrijf, de PI en SPIE dat bereikt kon worden en nu is gerealiseerd het unieke van het project. “De eerste PI is nu van het gas af. Hierbij laten het Rijsvastgoedbedrijf en de PI zien dat zij vooruitstrevend zijn in het halen van de duurzaamheidsdoelstellingen die in het akkoord van Parijs zijn vastgelegd. Voor SPIE is het een fantastisch project waar behoorlijk technische uitdagingen in zaten in een al even uitdagende omgeving. Dit heeft binnen SPIE krachten losgemaakt om oplossingsgericht te werken met business units uit twee marktsegmenten. Hiermee laten wij zien hoe breed onze dienstverlening is en hoe goed we die kunnen combineren.”

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

SPIE Nederland B.V.

SPIE Nederland is een dochteronderneming van de SPIE Groep, dé onafhankelijke Europese leider in multitechnische dienstverlening op de gebieden van energie en communicatie. SPIE Nederland begeleidt haar klanten in het ontwerp, de uitvoering, de exploitatie en het onderhoud van netwerksystemen en…