Vaktechnisch

...met trots over de installatiebranche

Huisvesting

Pak je kans en ga verduurzamen – 3x groene cijfers

23-05-2020, 15:21
Pak je kans en ga verduurzamen – 3x groene cijfers
Photo by Science in HD on Unsplash

In een notendop:

  • Huiseigenaren letten gedurende de crisis op de uitgaven en stellen woningverduurzaming uit;
  • Huiseigenaren zijn overwegend positief over de prospecten van de verduurzaming;
  • Ondernemers verwachten in het derde kwartaal een omzetdaling en zijn daarom overwegend negatief over de toekomst van de verduurzaming.
  • Door het economisch herstel met de energietransitie te combineren, blijven bedrijven aan het werk en wordt de CO2 uitstoot blijvend teruggedrongen.

Huiseigenaren kritisch doch positief

Door de coronacrisis wachten huiseigenaren met het verduurzamen van hun woning. Volgens een enquête van Vereniging Eigen Huis onder 1.145 huiseigenaren zei 27 procent van de ondervraagden voor de crisis te willen verduurzamen, nu is dat nog maar 16 procent. Driekwart van de huiseigenaren die nu de verduurzaming uitstelt zegt dit na de crisis voort te willen zetten.

Er zijn drie belangrijke redenen waarom huiseigenaren nu zeggen de verduurzaming uit te stellen. De huiseigenaren geven aan de coronacrisis af te willen wachten en geld achter de hand te willen houden. Ook gaven ze aan geen mensen over de vloer te willen. Tenslotte gaven respondenten aan ook kritischer naar uitgaven te kijken. Uit deze groep zegt één op de tien na de crisis te willen verduurzamen. Dertig procent van alle bewoners zegt te willen besparen op energielasten. Zij zeggen eventueel te willen overstappen naar een goedkoper energiecontract.

Ondernemers negatief maar kunnen inspelen op de consument

Uit een onderzoek van de ABN AMRO blijkt dat 49 procent van huiseigenaren verwacht dat de klimaatdoelstellingen makkelijker te behalen worden na de crisis. De consumenten zijn hiermee een stuk positiever dan ondernemers. Vier op de vijf ondernemers verwacht dat het moeilijker wordt om de klimaatdoelstellingen te behalen. Één derde verwacht een omzetverlies van twintig procent in het derde kwartaal. Ondernemers verwachten daarom dat investeringen als zonnepanelen en warmtepompen voorlopig zullen uitblijven.

Ook uit het onderzoek van de ABN AMRO blijkt dat huiseigenaren de komende tijd grote investeringen uitstellen. “Veel huizenbezitters houden de hand op de knip, omdat zij onzeker zijn over de effecten die de crisis uiteindelijk op hun financiële buffer zal hebben”, zegt Arnold Mulder, Sector Banker Energy van ABN AMRO op de site van de bank. Overigens verwacht de bank dat de uitbetalen van vakantiegeld de bereidheid zal doen toenemen.“Veel mensen krijgen echter vakantiegeld uitbetaald in de komende periode. Ondernemers kunnen daar op inspelen door bijvoorbeeld met een scherpe coronadeal te komen. Aangezien veel huiseigenaren noodgedwongen hun vakantie in eigen huis zullen doorbrengen, kan een goed aanbod twijfelaars over de streep trekken. Zo maakt de afbouw van de salderingsregeling, die over enkele jaren begint, het juist nu aantrekkelijk om te verduurzamen. Het kan voor veel huizenbezitters dus juist lonend zijn om nu in de verduurzaming van hun woning te investeren.”

Economisch herstel door groen plan

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) heeft bij een onderzoek dezelfde pessimistische stemming bij ondernemers gemeten als de ABN AMRO. Van de ondervraagden verwachten bijna alle bedrijven dat de crisis een licht tot zeer slecht effect zal hebben op de verduurzaming. De NVDE pleit ervoor om het economisch herstel te combineren met de energietransitie. Door verplichtingen voor isolering subsidies tijdelijk te schrappen en de investeringen in duurzame infrastructuur te verhogen kunnen bedrijven binnen de sector aan het werk en wordt de CO2-uitstoot blijvend teruggedrongen.

Wil je op de hoogte zijn en blijven van de laatste ontwikkelingen?
Volg Vaktechnisch op LinkedIn:

Meer over deze onderwerpen

Als eerste op de hoogte van het laatste installatiebranche nieuws?

Volg Vaktechnisch op LinkedIn

Vaktechnisch

Informatie voor professional en bedrijf op het snijvlak van vakinhoudelijkheid en actualiteit.