Het RIVM heeft geconcludeerd dat er geen aanpassingen in de ventilatie van gebouwen nodig is. Het instituut deed onderzoek naar de verspreiding van het nieuwe coronavirus door de lucht. De aanleiding hiervoor was een verzoek tot verheldering over aerogene verspreiding van het Ministerie van Volksgezondheid en andere partijen waaronder Techniek Nederland en de GGD.

Aanvullende maatregelen ventilatie gebouwen

Het RIVM geeft aan dat er geen aanvullende maatregelen nodig zijn voor de ventilatie van gebouwen en dat het huidige beleid niet aangepast hoeft te worden. Het instituut kaart wél het belang van goede ventilatie aan. Goede ventilatie van het gebouwen is nodig om de lucht te verversen en draagt bij aan een gezond binnenklimaat.

Dragen ventilatiesystemen bij aan virusverspreiding?

The Diamond Princess is het cruiseschip waar in februari van dit jaar een uitbraak van het coronavirus plaatsvond. Medio maart zijn er meer dan 700 van de 3700 passagiers en crew positief getest op het virus. Door de inherente isolatie van het schip werd deze belangrijk voor studies over het nieuwe coronavirus.

Twee studies over het cruiseschip richten zich op de ventilatie en de airconditioning van het schip. In de eerste studie, Xu et al. (2020), betreffende het ventilatiesysteem bleek deze geen rol te spelen in de verdere verspreiding van het virus. De tweede studie, Lu et al. (2020), die ging over de airconditioning die aan boord aanwezig is, stelde dat er mogelijk wel verspreiding was via de airconditioning. Echter geeft het RIVM aan dat door de opzet van de studie andere routes van verspreiding niet uitgesloten kunnen worden. De conclusie die het RIVM hieruit trok is dat de rol van klimaatinstallaties vooralsnog onduidelijk is bij virusverspreiding maar dat er geen reden is het huidige ventilatie beleid aan te passen.